Een natuurlijke tand

Een natuurlijke tand bestaat uit de kroon en de wortel. De kroon is het deel van de tand dat zich boven het tandvlees bevindt waarmee men af kan bijten. Bij praten en lachen is de kroon zichtbaar. Daarom zijn de vorm, kleur en positie van de tand belangrijk voor de esthetiek, voor een mooie lach. De kroon is door middel van de tandwortel ingebed in het kaakbot. De wortel zorgt voor houvast van de tand. Daarnaast is de tandwortel ook een schokdemper, die enige krachtinwerking van buiten af op kan vangen zodat de tand niet meteen afbreekt als men een tikje erop geeft.

Een implantaat

Een implantaat is een kunstwortel. Het implantaat wordt onder het tandvlees in het kaakbot geplaatst om een natuurlijke tand(wortel) te vervangen. Daarom is een geplaatst implantaat niet zichtbaar. Het implantaat wordt doorgaans van titanium gemaakt, een weefselvriendelijk materiaal waar kaakbot heel dicht tegenaan kan groeien. Met een implantaat alleen, kan men niet functioneren. Er moet eerst een kroon gemaakt worden op het implantaat. De kroon wordt gemaakt door eerst een afdruk te nemen van het implantaat, of steeds vaker een intra-orale scan te maken van het implantaat. Op deze manier wordt de positie van het implantaat en de toekomstige kroon in de tandboog vastgelegd. In een samenwerkend tandtechnisch laboratorium wordt de kroon veelal in 3D uitgefreesd. Daarna wordt de vorm en kleur in de vorm van een porseleinlaag aangebracht. De kroon wordt op het implantaat door middel van een schroef bevestigd. Het eindproduct dat zichtbaar en functioneel is, is dus de kroon op het implantaat.

Hoe verschilt een implantaat van een echte tand?

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen een natuurlijke tand en een implantaat(kroon) zijn:

  • Vastzittend in het kaakbot
  • Voelt natuurlijk aan bij het kauwen
  • Sterk en goed belastbaar
  • Reguliere onderhoud noodzakelijk
  • In geval van langdurige tandvleesontsteking, kan er botverlies rondom zowel een natuurlijke tand als implantaat uittreden

Verschillen

De verschillen tussen een natuurlijke tand en een implantaat(kroon) zijn:

  • In geval van trauma/breuk, kunnen zowel de kroon als de wortel van een natuurlijke tand afbreken; bij een implantaat, breekt doorgaans de kroon op het implantaat of de schroef waarmee de kroon op het implantaat is vastgezet. De kans dat een implantaat breekt is zeer klein.
  • Een natuurlijke tand kan aangetast worden door tandbederf (cariës), bij een implantaat is dit niet het geval.

Kortom, een natuurlijke tand moeten we zo lang mogelijk behouden. In geval van verlies, is een implantaat een duurzaam en voorspelbaar alternatief.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor uw gebit kan betekenen? Klik op onderstaande knop en vul het afsprakenformulier in of raadpleeg de contactgegevens.

Maak een afspraak

Over implantologie

  • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

    21 maart 2024 30 november -0001

  • Implantaten na tandletsel

    15 maart 2024 30 november -0001

  • All-on-6 of all-on-8

    29 februari 2024 30 november -0001

  • All-on-6: zes implantaten

    22 februari 2024 30 november -0001