Wat is het verschil tussen een kroon en een implantaat?

Een implantaat wordt in de kaak geplaatst ter vervanging van natuurlijke wortels. Hierop kan een kroon geplaatst worden, die op zijn beurt dient als vervanging van een tand of kies.

In dit artikel

Lees in dit artikel meer over de onderstaande ondewerpen:

Wat is een kroon?

Als een tand verzwakt is geraakt door de aanwezigheid van een grote vulling of in geval dat een voortand (deels) afbreekt door trauma, is het van belang om de desbetreffende voortand tijdig te restaureren om verder verzwakking en verlies tegen te gaan. Als een groot deel van de tand afwezig is, is het maken van een witte vulling onvoldoende om de tand te verstevigen. Het hechtoppervlak van de vulling is doorgaans te klein om voldoende weerstand te kunnen bieden tegen de hoeveelheid belasting die erop komt tijdens het kauwen en afbijten.

De enige duurzame oplossing om de voortand te behouden is het maken van een kroon. Een kroon is een porseleinen kapje in de vorm en kleur van de oorspronkelijke voortand die over de voortand heen wordt gecementeerd zodat de tand in zijn geheel verstevigd wordt, met behoud van een natuurlijke uitstraling en functie. Hierbij wordt de voortand eerst beslepen om ruimte te maken voor de kroon.

Wat is een implantaat?

Als de verzwakking van een tand zodanig is dat er maar weinig stomp over is (boven het tandvlees), dan is het maken van een kroon zelfs onvoldoende om de tand duurzaam te behouden. Een kroon kan in dit geval immers te weinig houvast vinden aan de resterende stomp. In dit geval is het vaak mogelijk om de resterende stomp en wortel te vervangen door een op implantaat gedragen kroon.

Een implantaat is een kunstwortel gemaakt van weefselvriendelijk titanium dat in het kaakbot geplaatst wordt door middel van een kleine “kijkoperatie”. Na genezing kan er vervolgens een porselein kroon in de vorm en kleur van de oorspronkelijke tand op het implantaat geplaatst worden. Op deze manier worden de functie en esthetiek op een duurzame manier hersteld.

Om een kroon op een implantaat te kunnen maken, dient de verzwakte wortel eerst verwijderd te worden. Vaak kan er direct in de wond een implantaat geplaatst worden (directe implantaatplaatsing). Na een genezingsperiode van 3 tot 6 maanden worden een kroon door middel van een intra-orale scan (of afdruk) gemaakt en op het implantaat gemonteerd.

Praktijkvoorbeeld van een voortandvervanging

Hieronder ziet u een praktijk voorbeeld van het vervangen van twee centrale voortanden door kronen en een laterale voortand links (rechts op de foto) door een kroon op een implantaat.


Foto 1

Op de rechter centrale voortand (pijl 1) is een oude kroon aanwezig. De rand van de kroon lekt en voldoet esthetisch gezien ook niet meer. De linker centrale voortand is verzwakt door de aanwezigheid van een grote witte vulling (pijl 2), evenals de rechter laterale voortand (pijl 3). Links van deze centrale voortand is de wortel van de laterale voortand reeds vervangen door een implantaat (pijl 4). Het afdekschroef op het implantaat is voor een kleine deel zichtbaar op de foto.


Foto 2

Het plan is om nieuwe kronen te vervaardigen op beide centrale voortanden en laterale voortand rechts, en een kroon op implantaat op de linker laterale voortand. De oude kroon is verwijderd. Beide centrale voortanden en laterale voortand rechts zijn beslepen en zijn gereed voor het maken van nieuwe kronen. Er is een scanstift op het implantaat geschroefd. Uitgaande van deze situatie wordt er een intra-orale scan gemaakt.


Foto 3

De gemaakte intra-orale scan is naar de tandtechnische laboratorium gestuurd. Op basis van de scan worden de kronen digitaal ontworpen, van passende kleur voorzien en in 3D uitgeprint. De kronen worden op de centrale voortanden en laterale voortand rechts gecementeerd (pijl 1, 2 en 3). Een kroon wordt op het implantaat geplaatst om de laterale voortand links te vervangen (pijl 4). De eindsituatie is hier afgebeeld. De boven voortanden zijn duurzaam gerestaureerd met een natuurlijke uitstraling.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!

Neem contact op

Over implantologie

  • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

    21 maart 2024 30 november -0001

  • Implantaten na tandletsel

    15 maart 2024 30 november -0001

  • All-on-6 of all-on-8

    29 februari 2024 30 november -0001

  • All-on-6: zes implantaten

    22 februari 2024 30 november -0001