Verloren tanden door (sport)ongevallen

Sportongevallen zijn vaak de oorzaak van het verloren gaan van een voortand. Ondanks het dragen van een gebitsbeschermer kennen veel hockeyers dit probleem. Ook schaatsen, wielrennen, en contactsporten zijn niet vrij van risico. Een val met de fiets of scooter... Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Soms kan de voortand (tijdelijk) behouden blijven door spalken en een wortelkanaalbehandeling. Vaak gaat deze tand na enkele jaren alsnog verloren. Soms is de tand zo ernstig beschadigd, dat deze direct moet worden vervangen.

Een langdurig proces

Normaal gesproken moet de beschadigde voortand eerst verwijderd worden. Na twee tot drie maanden is het kaakbot en het overliggende tandvlees genezen zodat er een implantaat geplaatst kan worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat het meeste verlies van kaakbot, en daarmee ook verlies van het tandvlees, optreedt in de eerste 3 maanden na verwijdering van een voortand (gemiddeld 34% horizontaal botverlies in de eerste 3 maanden na verwijdering en 29-63% na 6 maanden).

Daarom is vaak het kaakbot zodanig geslonken in de boventandregio dat er eerst een botopbouw plaats moet vinden. Het opgebouwde bot moet eerst 4 tot 6 maanden genezen voordat er een implantaat geplaatst kan worden om de voortand te vervangen. Vervolgens moet het implantaat nog 3 maanden inhelen zodat er uiteindelijk een kroon op het implantaat gemaakt kan worden. Kortom, de conventionele aanpak is vaak langdurig (men mist bijna 12 maanden een blijvende voortand), kostbaar en u moet meerdere keren een chirurgische behandeling ondergaan.

Een snelle oplossing

De Expertise Kliniek voor Implantologie Grave is één van de weinig klinieken in Oost-Nederland die de moderne techniek van directe (voor)tandvervanging (immediate plaatsing van implantaat) gebruikt om een traumatisch beschadigd voortand in één behandeling door een implantaat te vervangen, met het mooiste eindresultaat.

De werkwijze

Direct na het verloren gaan van de voortand, of na het verwijderen van het achtergebleven deel van de tand, wordt een implantaat in de lege tandkas geplaatst. Naast het implantaat wordt kunstbot aangebracht om het verloren botvolume direct aan te vullen. Na een inhelingsperiode van 6 tot 8 maanden wordt de definitieve kroon op het implantaat gemaakt. Tijdens de inhelingsperiode kan een tijdelijke tandvervanging worden gemaakt voor de ontbrekende tand.

Directe tandvervanging

Het resultaat

Op deze wijze is de kans op een esthetisch fraai eindresultaat het grootste, en wordt voorkomen dat tandvlees of botweefsel onnodig verloren zal gaan. Deze behandeling wordt vaak vergoed tot 23 jaar als het verlies van de voortand als gevolg is van een ongeval.

Voor tandvervanging

Voor tandvervanging

Na tandvervanging

Na tandvervanging

Voordelen van directe (voor)tandvervanging

 • Eenmalige chirurgische behandeling;
 • Verkorte behandelduur;
 • Goedkoper dan conventionele implantologie met botopbouw;
 • Behoud van contour van de kaak en tandvlees;
 • Vaak vergoed tot 23 jaar in geval van verlies van een voortand door ongeval.

Maak een afspraak

Onze kliniek is één van de weinige topreferente klinieken in Oost-Nederland die de bovengenoemde behandeling uit kan voeren. Ervaring en expertise is de enige garantie voor een succesvolle en onzichtbare vervanging van een voortand.

Laat nooit uw voortand zomaar verwijderen zonder een concreet stappenplan hoe deze te vervangen! Al na enkele weken zonder voortand verspeelt u de kans nog tot een perfect eindresultaat te komen. In geval van een ernstige traumatische beschadiging van een voortand bel direct naar onze kliniek voor advies en behandeling: 0486-476585. Voor minder ernstige gevallen kunt u contact opnemen via ons afsprakenformulier.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001