Tandvervanging door implantaat

Het vervangen van een tand of kies door middel van een implantaat en implantaatkroon is inmiddels de standaardbehandeling binnen tandheelkunde, de eerste keus. Het implantaat is een kunstwortel en wordt onder het tandvlees geplaatst om de natuurlijke wortel te vervangen. Na een genezingsperiode tussen de 8 tot 12 weken wordt er een kroon op het implantaat gemaakt.

Voorbeeld van een implantaat

Hierna kan de kroon zoals alle andere tanden gebruikt en belast worden. In principe merkt u geen verschil tussen een implantaatkroon en een natuurlijke tand of kies tijdens het eten. Een kroon op het implantaat voelt natuurlijk aan. En qua uiterlijk verschilt de implantaatkroon ook nauwelijks van uw eigen tand of kies.

Verschil tussen implantaat en eigen tand of kies

In dit artikel

In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een tandvervanging door een implantaat ten opzichte van een brug. Ook bespreken we de voor- en nadelen van beide opties. Klik op één van de onderstaande vragen om direct meer te lezen:

Tandvervanging door brug

Er zijn enkele andere opties voor tandvervanging. U kunt kiezen voor tandvervanging in de vorm van een brug die vast zit aan de buurtanden. Een brug bestaat meestal uit twee kronen en een kunsttand (het tussendeel).

Om een brug te kunnen maken dienen de buurtanden (pijlers) eerst beslepen te worden. Na het beslijpen van deze pijlers wordt er een afdruk genomen in de mond. Op basis van deze afdruk wordt de brug in een tandtechnische laboratorium gemaakt. Dit proces duurt meestal 3 weken. De brug wordt daarna door de tandarts geplaatst en met cement bevestigd op de pijlers. De brug omspant op deze manier de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Voorbeeld van een brug

Voordelen en nadelen van een implantaat ten opzichte van een brug

Een implantaat heeft ten opzichte van een brug de onderstaande voordelen en nadelen.

Voordelen van een implantaat ten opzichte van een brug

  • Het beslijpen van de buurtanden is niet nodig. Zo behouden uw eigen tanden hun sterkte en vitaliteit.
  • Het implantaat behoudt het kaakbot en het tandvlees op hun oorspronkelijk niveau. Bij een brug gaan het kaakbot en tandvlees na verloop van tijd slinken en terugtrekken onder het brugtussendeel.
  • Als een van pijlers van de brug ontstoken raakt of afbreekt, is vaak de gehele brugconstructie als verloren te beschouwen. Als de kroon op een implantaat vervangen moet worden, kan de kroon eenvoudig van het implantaat worden afgeschroefd. Vervolgens kan er een nieuwe kroon op het implantaat geplaatst worden.
  • Er kunnen etensresten onder het brugtussendeel komen, vooral als het kaakbot en tandvlees geslonken zijn. Daarom moet u dagelijks de ruimte onder het brugtussendeel reinigen, die soms lastig kan zijn. De implantaatkroon kan net als alle andere tanden en kiezen gemakkelijk gereinigd worden.

Nadelen van een implantaat ten opzichte van een brug

  • Er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te kunnen verankeren. Het maken van een brug is minder afhankelijk van de hoeveelheid kaakbot die er aanwezig is. Door middel van een lokale botopbouw of sinuslift kan er in het merendeel van de gevallen wel eenvoudig bot aangevuld worden om een implantaatbehandeling mogelijk te maken.
  • Een geplaatst implantaat heeft tijd nodig om zich te genezen in het kaakbot. Doorgaans kost dit tussen de 8 en 12 weken. Een brug kan vaak binnen 4 weken geplaatst worden.
  • Als u bepaalde medicijnen gebruikt, zoals bifosfonaten (sterke medicijnen tegen botontkalking), kan de ingroei van implantaten in het kaakbot vertraagd of geremd worden. In dit soort gevallen zou een brug een passend alternatief zijn.

Kostenvergelijking tussen een implantaat en brug

De kosten van een brug- of implantaatbehandeling voor een tandvervanging zijn vergelijkbaar, tussen de 1500 en 2250 euro. Deze kosten worden doorgaans voor een deel vergoed vanuit uw aanvullende tandartsverzekering.

Kosten voor een brugbehandeling

De kosten van de brugbehandeling wordt in één keer in rekening gebracht na het plaatsen van de brug.

Kosten voor een implantaatbehandeling

De kosten van een implantaatbehandeling wordt verdeeld: circa de helft wordt in rekening gebracht na het plaatsen van het implantaat, het andere deel wordt in rekening gebracht na het plaatsen van de implantaatkroon.

Daarom is het vaak een goede optie om een implantaatbehandeling over twee kalenderjaren te verdelen. Zo kunt u de behandelkosten optimaal over twee jaren verdelen. Vooral aan het eind van het jaar is dit vaak een goede optie.

Implantaat is eerste keuze behandeling geworden

Kortom, het vervangen van een tand of kies door middel van een implantaat is inmiddels de eerste keuze behandeling geworden. Een brug is in enkele gevallen ook een goed alternatief.

Meer informatie

Voor meer informatie, kunt u een intakeafspraak bij ons maken zodat we een gepersonaliseerd behandelplan en kostenbegroting voor u kunnen opstellen. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Over implantologie

  • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

    21 maart 2024 30 november -0001

  • Implantaten na tandletsel

    15 maart 2024 30 november -0001

  • All-on-6 of all-on-8

    29 februari 2024 30 november -0001

  • All-on-6: zes implantaten

    22 februari 2024 30 november -0001