Implantaatkroon

De standaardbehandeling voor het vervangen van een tand of kies binnen tandheelkunde is een behandeling met implantaat en implantaatkroon. Deze behandeling wordt doorgaans als de eerste keuze gezien.

Voorbeeld van een implantaat

Een implantaat is een kunstmatige tandwortel die wordt geplaatst onder het tandvlees in het kaakbot om de natuurlijke wortel te vervangen. Na een genezingsperiode van 8 tot 12 weken wordt er een kroon op het implantaat aangebracht om de afwezige tand of kies te vervangen.

Conventionele brug

Een brug is een vaste voorziening om een ontbrekende tand of kies te vervangen die vastzit aan de naastliggende tanden en/of kiezen. Om een tand of kies te vervangen bestaat de brug meestal uit twee kronen op de buurtanden en een kunstmatige tand/kies (het middendeel) voor de verloren tand.

Voorbeeld van een brug

Om een brug te kunnen plaatsen, moeten de buurtanden (ook wel pijlers genoemd) eerst beslepen worden. Na het beslijpen wordt er een afdruk genomen van de tandbogen. Hiermee kan de brug in een tandtechnisch laboratorium gemaakt worden, wat meestal 3 weken duurt. Daarna wordt de brug door de tandarts geplaatst en met cement bevestigd op de pijlers. Hierdoor omspant de brug de lege ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Voordelen van een implantaatkroon

  • Geen schade aan uw tanden en kiezen: bij het vervaardigen van een implantaatkroon hoeft uw gezonde tanden en kiezen niet beslepen te worden zoals bij een conventionele brug. Een implantaat zorgt er voor dat het omliggende kaakbot niet slinkt en helpt ook het aangrenzende tandvlees te behouden.
  • Natuurlijke uitstraling: een implantaatkroon heeft een natuurlijke uitstraling en is nauwelijks te onderscheiden van een natuurlijke tand of kies.
  • Verbeterd comfort: een implantaatkroon voelt aan als een echte tand en kan ook als een echt tand of kies belast worden. In tegenstelling tot een gebitsprothese of een frameprothese, is een implantaat een vaste oplossing en hoeft het niet elke avond uit de mond verwijderd te worden.
  • Duurzame oplossing: met de juiste verzorging kan een implantaat decennia meegaan. Mocht er een stukje van de implantaatkroon afbreken, kan deze meestal gemakkelijk vervangen worden zonder het implantaat zelf te vervangen.

Voordelen van een brug

  • Kortere doorlooptijd van de behandeling: de vervanging van een ontbrekende tand of kies door middel van een brug is een sneller dan met een implantaatkroon. Enkele weken na het beslijpen van de pijlers kan de brug al geplaatst worden.
  • Minder afhankelijk van uw algemene gezondheid: als u bepaalde medicijnen gebruikt zoals een bifosfonaat (o.a. alendroinezuur, risedroninezuur, pamidroninezuur), of als u in het verleden bestraald bent geweest in de kaakregio, kan u lichaam vaak minder snel nieuw bot aanmaken om een implantaat te laten vastgroeien in de kaken. In dergelijke gevallen is het vervaardigen van een conventionele brug mogelijk een betere optie.
  • Bij een ernstig geslonken kaak: er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat te kunnen verankeren. Het maken van een brug is minder afhankelijk van de hoeveelheid kaakbot dat aanwezig is. Mocht u bij weinig bot toch een implantaat willen hebben kan er met behulp van een lokale botopbouw of sinuslift in het merendeel van de gevallen wel eenvoudig bot aangevuld worden om een implantaatbehandeling mogelijk te maken.

Kosten van behandeling

De kosten voor een implantaatbehandeling (inclusief de techniekkosten) kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van de behandeling, de conditie van het tandvlees en kaakbot, de materiaalkeuze van de implantaatkroon en de noodzakelijke aanvullende behandelingen. In meeste gevallen liggen de gemiddelde kosten voor een implantaatbehandeling tussen de €2.000 en €3.000. Hier is een rekeningvoorbeeld voor een implantaatbehandeling. De kosten voor een conventionele brug ligt doorgaans iets lager, tenzij er wortelkanaalbehandelingen gedaan moeten worden in de brugpijlers. Dan kunnen de kosten soms zelfs hoger zijn dan een implantaatkroon.

Raadpleeg uw tandarts of implantoloog

Het is aan te raden om altijd een tandarts of implantoloog te raadplegen voor specifieke informatie over het meest geschikte behandelplan voor uw situatie en de bijhorende behandelkosten. Zij kunnen u een persoonlijk en gedetailleerd advies geven over welke behandeling het meest geschikt is voor u. Ook is het verstandig om uw verzekeringsmaatschappij te raadplegen voor eventuele vergoeding uit uw aanvullende tandartsverzekering. Bent u benieuwd wat Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en neem contact op!

Neem contact op

Over implantologie

  • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

    21 maart 2024 30 november -0001

  • Implantaten na tandletsel

    15 maart 2024 30 november -0001

  • All-on-6 of all-on-8

    29 februari 2024 30 november -0001

  • All-on-6: zes implantaten

    22 februari 2024 30 november -0001