Welke factoren bepalen hoe lang een implantaat meegaat?
Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot wordt geplaatst om tanden en kiezen te vervangen. Het is een duurzame vorm van tandvervanging, omdat een implantaat tientallen jaren gebruikt kan worden. Lees hieronder meer over de belangrijkste factoren die bepalen hoe lang een implantaat mee gaat.
De kwaliteit van het implantaat
Het ontwerp van het implantaat en het oppervlakbewerking bepalen voor een deel hoe goed en hoe snel een implantaat zich ingroeit in het kaakbot. Het gebruik van wetenschappelijk bewezen implantaatmerken is hierbij essentieel. In onze praktijk gebruiken we alleen gerenommeerde implantaatmerken zoals Nobel Biocare en Megagen. Deze implantaten zijn klinisch getest en voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen.
De positie van het implantaat in het kaakbot
De positie van het implantaat bepaalt de hoeveelheid bot die rondom een implantaat zit om een implantaat te verankeren in het kaakbot. In alle richtingen moet het implantaat ingebed zijn in het bot. Anders kan het overliggende tandvlees zich terugtrekken en op termijn ook het bot om het implantaat. Daarnaast wordt een matig geplaatst implantaat op een ongunstige manier belast. Overbelasting kan zorgen voor vervroeg falen van het implantaat.
Om de positie van het implantaat goed te kunnen bepalen worden implantaten in onze kliniek alleen door NVOI-erkende implantologen geplaatst die ruime ervaring hebben met het plaatsen van implantaten. Bovendien wordt er zo nodig een 3D scan van het kaakbot gemaakt zodat het plaatsen van het implantaat optimaal voorbereid wordt.
De mondhygiëne en dagelijkse verzorging
Een implantaat heeft dezelfde dagelijkse verzorging nodig als een natuurlijke tand of kies. Naast twee keer per dag poetsen is het raadzaam om een flossdraad of rager te gebruiken om de ruimte tussen het implantaat en de buurtanden/kiezen schoon te houden.
Bij ophoping van tandplaque en tandsteen, kan het tandvlees rondom het implantaat gaan ontsteken. Hierdoor bloedt het tandvlees makkelijker en kan het tandvlees en bot rondom een implantaat zich terugtrekken. Dit noemen we peri-implantitis. Peri-implantitis dient behandeld te worden door de tandarts of de implantoloog. Anders kan het implantaat vroegtijdig verloren gaan.
De materialen van de kroon, brug of klikgebit op het implantaat
We werken nauw samen met de tandarts en tandtechnicus die de kroon, brug of klikgebit maakt op de geplaatste implantaten. Op deze manier worden de implantaten op een gunstige positie in de tandboog geplaatst zodat de functie en esthetiek gewaarborgd kunnen worden. Door de intra-orale scanner te gebruiken, kunnen we een optimale pasvorm van de kroon of brug op het geplaatste implantaat krijgen, zodat er minder speling tussen de kroon en implantaat komt, wat gunstig is voor de levensduur van de kroon en van het implantaat.
Slijtage van de kroon, burg of klikgebit
Hoewel de implantaten lang meegaan, dient u zich ook bewust te zijn van het feit dat de kroon, brug of klikgebit op de implantaten onderhevig zijn aan slijtage en gebruikssporen. Bij overbelasting kan soms een deel van de porselein afbreken of kan enige verkleuring na verloop van tijd optreden. In dit soort gevallen kan vaak de kroon, brug of klikgebit gerepareerd of vervangen worden. Het implantaat blijft in dit soort gevallen netjes in de kaak zitten en hoeven niet vervangen te worden.
Kortom, uw lichamelijke gezondheid, mondhygiëne, en gewoontes zoals tandenknarsen en klemmen spelen een belangrijke rol in de levensduur van de geplaatste implantaten. Wij adviseren u om twee keer per jaar voor periodiek controle bij uw tandarts te gaan. Houd uw mondgezondheid op peil. Met een optimaal onderhoud kunnen de implantaten jaren meegaan.
Maak een afspraak
Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!