Een goed passende kroon op het implantaat

Om een verloren tand of kies te vervangen, maken we een kroon op het geplaatste implantaat. Het implantaat is de kunstwortel en bevindt onder het tandvlees. De kroon op het implantaat is wat u in de mond ziet en waarmee u uiteindelijk gaat kauwen of afbijten.

Voor een goed eindresultaat, is het niet alleen van belang om het implantaat optimaal te plaatsen. Het maken van een passende kroon op het implantaat is net zo belangrijk.

Digitaal scannen van implantaten

Hoe wordt de kroon gemaakt?

Om een kroon op een implantaat te kunnen maken, wordt er doorgaans een gebitsafdruk gemaakt van het implantaat na de inhelingsperiode. Een afdruklepel wordt gevuld met afdrukpasta en de lepel wordt vervolgens over het implantaat geplaatst. Het duurt minimaal 6 minuten voordat de afdruk voldoende is uitgehard. Daarna wordt de afdruklepel verwijderd en naar de tandtechnisch laboratorium gestuurd. Daar wordt de kroon gemaakt volgens de positie van het afgedrukte implantaat.

Hoewel het afdrukken zelf een vrij nauwkeurig proces is, wordt het nemen van een gebitsafdruk niet als heel prettig ervaren door de patiënten. De afdruklepel voelt bij velen als te groot en te lomp. Sommige patiënten krijgen kokhalsneiging tijdens het afdrukken. Bij sommigen is het lastig om de afdruk uit de mond te verwijderen.

Digitale gebitsafdruk

Sinds enkele jaren gebruiken we in de praktijk veelal de digitale afdruk methode om implantaten af te drukken voor kroon- en brugwerk. In plaats van een gebitsafdruk wordt er een intra-orale scan van het implantaat gemaakt. Het scanapparaat is vergelijkbaar met een minicamera die heel veel foto’s van uw gebit en het implantaat maakt. Al deze foto’s worden met elkaar samengevoegd tot één 3D foto van uw gebit, inclusief het implantaat. Op basis van deze 3D foto, wordt de kroon op het implantaat gemaakt.

Sneller, nauwkeuriger en prettiger

Het maken van een intra-orale scan is niet alleen prettiger dan het nemen van een afdruk, het is vaak ook sneller. Daarnaast wordt ook de kleur van uw tanden en kiezen geregistreerd door de intra-orale scanner. Op deze manier is de kleurbepaling van de kroon vaak nauwkeuriger en heeft de kroon op implantaat uiteindelijk een natuurlijke uitstraling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het maken van een digitale scan zelfs nauwkeuriger is dan een conventionele gebitsafdruk omdat vervorming van het afdrukmateriaal voorkomen niet meer van invloed is op het eindresultaat. Een mooie blijk dat het gebruik van de nieuwste technieken de zorg van onze patiënten sterk verbetert!

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!

Neem contact op

Over implantologie

 • Hoelang duurt een implantaat behandeling?

  12 oktober 2023 30 november -0001

 • Wat is het verschil tussen een all-on-4 oplossing en een klikgebit?

  15 augustus 2023 30 november -0001

 • Voordelen en nadelen van implantaten

  20 juli 2023 30 november -0001

 • Een loszittend implantaat, wat nu?

  18 mei 2023 30 november -0001