Het belang van de juiste implantoloog kiezen

Niemand vindt het leuk om een tand of kies te verliezen. Door tandverlies, verliest u ook kauwvermogen. Het kan lastiger zijn met eten en afbijten. Misschien durft u ook niet meer breed te lachen of te praten, vooral als het om een voortand betreft. Tandvervanging door middel van een implantaat gedragen kroon is vele gevallen de standaardbehandeling.

Een implantaat plaatsen is meer dan een gaatje vullen. Het implantaat dient op een juiste positie en diepte in de kaak worden geplaatst en de kroon die op het implantaat komt moet de correcte vorm, kleur en sterkte hebben. Daarnaast wilt u van te voren weten hoe lang de behandeling zal duren en wat de kosten hiervan zijn. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren en adviseren over implantaten.

Voorbeeld van nette kronen
Voorbeeld van nette kronen (1 t/m 4) op implantaten

Welke soorten implantologen zijn er?

In Nederland worden implantaten veelal door drie soorten behandelaars geplaatst:

1. Kaakchirurg-implantoloog

Een kaakchirurg is een tandarts-specialist die na de opleiding tandheelkunde ook de opleiding geneeskunde heeft afgerond. Na deze dubbele vooropleiding dient een kaakchirurg ook een specialistenopleiding gedurende vier jaar te voltooien in één van de Universitair Medische Centra in Nederland. Om zich als een erkende kaakchirurg-implantoloog te kunnen registreren door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie, dient een kaakchirurg minimaal 250 implantaten per vijf jaar te plaatsen met verschillende moeilijkheidsgraden, inclusief botopbouw en sinuslift. Op basis van deze strenge eisen, is een kaachirurg-implantoloog een ervaren behandelaar die chirurgisch vaardig is en uitgebreide kennis over uw medische gezondheid en tandheelkunde heeft. Een kaakchirurg-implantoloog werkt zowel in het ziekenhuis als in grotere tandartspraktijken en verwijspraktijk buiten het ziekenhuis.

2. Tandarts-implantoloog

en tandarts die veel ervaring heeft met implantaten die door de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie erkend is. Het betreft een tandarts die minimaal 250 implantaten per vijf jaar geplaatst heeft en die in staat is om botopbouw en sinuslift uit te voeren. Een tandarts-implantoloog werkt doorgaans in grotere tandartspraktijken en verwijspraktijk buiten het ziekenhuis.

3. Tandarts

Elke tandarts die zich bekwaam voelt en deze bekwaamheid aan te tonen is in Nederland bevoegd om implantaten te plaatsen. Deze zijn vaak tandarts die in algemene tandartspraktijken werkzaam zijn en die in deze setting de implantaatbehandelingen uitvoeren.

Hoe herkent u een NVOI-erkende implantoloog?

Omdat een implantaatbehandeling een specialistische behandeling is die specifieke kennis en chirurgische vaardigheden vergt, is het voor u belangrijk om door een behandelaar met aantoonbare expertise te worden behandeld. Per 2021 sluiten enkele grote verzekeraars van land het ook alleen contracten met NVOI-erkende implantologen. Een lijst van NVOI-erkende implantologen bij u in de buurt kunt u vinden via deze link. Controleer of de implantoloog waar u zich laat behandelen erkend is door de NVOI. Op deze manier weet u zeker dat uw behandelaar echt bekwaam is om uw implantaat te plaatsen.

Erkende implantologen worden regelmatig gecontroleerd op bij- en nascholing, werken volgens de NVOI-richtlijnen en worden door de NVOI gevisiteerd. Zo controleert de NVOI dat zij u op de juiste manier adviseren om ontbrekende tanden en/of kiezen te vervangen. Een door de NVOI erkende implantoloog herkent u aan het logo op hun website en in de praktijk.

In Expertise Kliniek voor Implantologie Grave wordt u alleen door NVOI-erkende kaakchirurg-implantoloog Jeroen Liebregts en Tong Xi behandeld. Op deze manier wordt u geïnformeerd, onderzocht en behandeld door een tandarts-specialist die zowel chirurgisch als tandheelkunde vaardig is.

Is een behandeling door een NVOI-erkende implantoloog duurder?

Voordat een implantologische behandeling bij u wordt uitgevoerd, ontvangt u van de behandelaar een begroting met de begrote kosten van de behandeling. Deze begroting op opgesteld op basis van door Nederlandse Zorgautoriteit vastgestelde behandelcodes en tarieven. Daarom is een behandeling door een NVOI-erkende implantoloog niet per se duurder in vergelijking met een implantaatbehandeling door u eigen tandarts. Omdat de complexe casussen vaker door een NVOI-erkende implantoog wordt uitgevoerd waarbij er vaak ook een botopbouw of sinuslift nodig is, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor deze aanvullende behandelingen.

In Expertise Kliniek voor Implantologie Grave, kost het plaatsen van een implantaat zonder botopbouw of sinuslift inclusief röntgenfoto’s, materiaalkosten en nazorg doorgaans tussen de 850 en 985 euro (prijspeil 2020). Het vervaardigen van een kroon op een geplaatst implantaat kosten inclusief de techniekkosten tussen de 750 en 1100 euro afhankelijk van het soort kroon. Op onze website kunt u meer informatie vinden over de kosten van implantaten en eventueel aftrekbaarheid van deze kosten door de belastingdienst.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!

Neem contact op

Over implantologie

  • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

    21 maart 2024 30 november -0001

  • Implantaten na tandletsel

    15 maart 2024 30 november -0001

  • All-on-6 of all-on-8

    29 februari 2024 30 november -0001

  • All-on-6: zes implantaten

    22 februari 2024 30 november -0001