Medisch noodzakelijke behandeling

Kronen op implantaten zijn doorgaans medisch noodzakelijke behandelingen om de functie te herstellen van een of meer tand/kiezen die verloren zijn gegaan. De kosten voor de behandeling en tandtechniek (met maken van de kroon op een implantaat) worden alleen onder strenge voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering. Als u een aanvullende tandartsverzekering heeft, wordt afhankelijk van de polisvoorwaarden het gehele of een deel van deze kosten vergoed.

Reparatie in vorm van kroon op implantaat aftrekbaar

Recent heeft de rechter van het Gerechtshof Arnhem uitgesproken dat kronen en implantaten, anders dan de belastinginspecteur betoogt, u in staat stellen tot het verrichten van een normale lichaamsfunctie waartoe u zonder die kronen en implantaten niet in staat zou zijn. Voor het verwerken van vast voedsel zijn alle tanden in het gebit van gelijk belang!

Het ontbreken van één tand in een gebit zorgt al ervoor dat uw bijt- en kauwfunctie dusdanig achteruit gaat dat u vast voedsel niet meer goed kunt verwerken. Dit leidt tot een functionele beperking. Daarom is reparatie in vorm van een kroon op implantaat aftrekbaar in uw jaarlijkse belastingaangifte. Het maakt niet uit om welke tand het gaat, en ook niet of het om één of meerdere gaat.

Zijn kosten van een implantaat en kroon op implantaat aftrekbaar?

Wanneer zijn uw kosten aftrekbaar?

Vanuit de bovenstaande redenering is het opvoeren van kosten voor een kroon op implantaat in uw belastingaangifte als hulpmiddel verdedigbaar geworden. Als u nu bezig bent met het invullen van de belastingaangifte kunt u de kosten van een enkele kroon op implantaat daarom aftrekken zonder risico op een boete. In het ergste geval schrapt de fiscus de verhoging van het aftrekbedrag.

De recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem kan betekenen dat implantaatbehandelingen die door een zorgverzekeraar niet geheel vergoed worden voortaan extra zorgkostenaftrek opleveren. Bij een jaarinkomen (drempelinkomen) in 2019 tot circa 34.817 euro kunt u het aftrekbedrag voor hulpmiddelen (waaronder de kroon en implantaat vallen) namelijk verhogen met 40%. Als u reeds de AOW-leeftijd bereikt heeft wordt de aftrek zelf verhoogd met 113%! Vooral gepensioneerden kunnen eventueel gebruik maken van deze regeling. Let dus goed op bij het invullen van uw aangifte.

Meer informatie

Voor meer informatie over de bovenstaande aftrekmogelijkheden kunt u zich informeren bij de belastingdienst en de consumentenbond.

Over implantologie

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001

 • All-on-6: zes implantaten

  22 februari 2024 30 november -0001