Voortand vervanging door implantologie: een plaatprothese als tijdelijke oplossing?

Als één van uw voortanden niet meer te behouden is, is vervanging van de voortand door middel van een implantaatkroon de standaard behandeling. Dit kan op twee manieren. Is er na verwijdering van de voortand genoeg kaakbot aanwezig, dan kan er direct een implantaat geplaatst worden. Dit wordt ook wel de directe implantaatplaatsing genoemd. Als er onvoldoende kaakbot aanwezig is, moet er eerst bot bijgeplaatst worden voordat het implantaat geplaatst kan worden. Men noemt dit de delayed implantaatplaasting met een botaugmentatie.

Beide manieren geven goede resultaten, met betrekking tot de succeskans van de behandeling en het esthetische resultaat. De totale behandelduur en kosten zijn echter lager bij een directe implantaatplaatsing omdat er slechts één chirurgische behandeling plaats hoeft te vinden, zonder een aparte botopbouw.

Het implantaat wordt doorgaans via een kleine opening door het tandvlees in het kaakbot geplaatst. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en is pijnloos. Na de 15 tot 20 minuten durende behandeling zit het implantaat in uw kaak.

Voorbeeld van een geplaatst implantaatVoorbeeld van een geplaatst implantaat

Wat is een partiële plaatprothese?

Aangezien een implantaat na plaatsing tussen 3 en 6 maanden moet vastgroeien in het kaakbot, is het ook van belang om van tevoren een plan te maken voor het tijdelijk vervangen van de voortand.

Het is immers functioneel en esthetisch gezien ondenkbaar om gedurende de inhelingsfase rond te lopen zonder een voortand. Er zijn verschillende opties om de voortand tijdelijk te vervangen (tijdelijke voorziening). Een van de meest gebruikte manier om een voortand tijdelijk te vervangen is door middel van een partiële plaatprothese.

Voorbeeld van een partiële plaatprotheseEen partiële plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars met een kunstvoortand erop.

De plaatprothese rust op uw verhemelte om voldoende houvast te verkrijgen. Daarom bedekt de plaatprothese uw verhemelte. De kunsttand sluit zich redelijk netjes aan op uw tandvlees zodat de esthetiek van een plaatprothese doorgaans acceptabel is. Wel dient er altijd enige ruimte aanwezig te zijn tussen de kunstvoortand en het geplaatst implantaat. Op deze manier wordt het implantaat niet door het dragen van een plaatprothese overbelast.

Vooraanzicht van een partiële plaatprotheseVooraanzicht van een partiële plaatprothese

Hoe wordt een plaatprothese gemaakt?

Een plaatprothese wordt voorafgaande aan de implantaatbehandeling door uw tandarts of door ons gemaakt, gebruikmakend van een afdruk van uw boven- en onderkaak. Samen met u wordt er een geschikte kleur van de voortand uitgekozen. Aan de hand van de afdruk en de gekozen kleur wordt de plaatprothese in het tandtechnische laboratorium gemaakt. Hou er rekening mee dat dit circa een week kan kosten. Als de plaatprothese door uw eigen tandarts gemaakt is, vergeet niet om deze mee te nemen als u een afspraak bij ons heeft voor een directe implantaatplaatsing.

Wat zijn de nadelen van een plaatprothese?

Omdat de plaatsprothese zich niet vast zit aan de overige tanden en kiezen, is het grootste nadeel van de plaatprothese dat deze tijdens het eten kan bewegen en er etensresten eronder kunnen komen. Een plaatprothese is ook niet bedoeld om ermee eten af te bijten. Een plaatsprothese is met name bedoeld om het ontbrekende voortand tijdelijk op te vullen zodat er een esthetisch acceptabele situatie aanwezig is tussen de implantaatplaatsing en het plaatsen van de definitieve kroon. Een ander nadeel van de plaatprothese is dat sommigen zich moeilijk kunnen wennen aan de verhemelte bedekking en dit de aanleiding geeft tot kokhalzen.

Gelukkig treedt dit lang niet bij iedereen op. Daarnaast dient u rekening te houden met het feit de plaatprothese na plaatsing in de mond vaak aangepast moet worden omdat deze hier en daar kan klemmen en drukplekken kan geven.

Gehemelte met een partiële plaatprotheseGehemelte met een partiële plaatprothese

Hoe reinigt u een plaatprothese?

We adviseren u de plaatprothese dagelijks te reinigen met een tandenborstel en afwasmiddel. ’s Nachts doet u de plaatprothese uit. Op deze manier kan het implantaat in alle rust en op een ontstekingsvrije manier genezen.

Wat kost een plaatprothese?

De kosten voor het maken van een plaatprothese zijn relatief beperkt, tussen de 100 en 200 euro. Informeer bij uw tandarts over de exacte kosten.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave nog meer voor uw gebit kan betekenen? Maak een afspraak of vraag uw tandarts om een verwijzing. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Is all-on-6 geschikt voor u?

  13 juni 2024 30 november -0001

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001