Een goed passend kunstgebit in de bovenkaak is noodzakelijk

Als u een tandeloze bovenkaak heeft, is een goed passend kunstgebit noodzakelijk om goed te kunnen eten en te kunnen praten. Daarnaast is een goed vormgegeven kunstgebit in de bovenkaak belangrijk vanwege het uiterlijk. Het kunstgebit zorgt voor een mooie lach en voorkomt een ingevallen bovenlip.

Slinken van kaakbot in de bovenkaak

Omdat er geen tandwortels meer in uw kaak aanwezig zijn, gaat uw kaakbot langzaam slinken. Het gevolg hiervan is dat uw kunstgebit te groot wordt voor de grootte van de kaak en steeds minder houvast gaat krijgen. Uw bovengebit kan gaan kantelen bij het afbijten of naar beneden vallen bij het kauwen en praten. In een dergelijk geval kunt u best contact met uw tandarts opnemen om de kunsthars basis van het kunstgebit opnieuw vorm te geven; de zogenaamde relinen of rebasen van uw kunstgebit.

Wanneer wordt een klikgebit in de bovenkaak geplaatst?

Een klikgebit in de bovenkaak is minder vaak nodig in vergelijking met de onderkaak. In de bovenkaak verkrijgt een kunstgebit veel houvast door de zuigwerking op het gehemelte. Daarnaast is het contactoppervlak in de bovenkaak tussen de kaak en het kunstgebit bijna twee keer zo veel in vergelijking met de onderkaak.

Een klikgebit in de bovenkaak is alleen de aangewezen behandeling in het geval van:

 • Een ernstig geslonken bovenkaak
 • De aanwezigheid van een zeer vlak gehemelte
 • Bij mensen met extreme kokhalsneiging

In dit soort gevallen worden de kosten van het klikgebit vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoedingen voor een klikgebit in de bovenkaak

Vaak wordt het klikgebit in de bovenkaak niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat men niet voldoet aan de wettelijke vastgestelde vergoedingscriteria. Ook in deze gevallen zou een klikgebit meer houvast en betere esthetiek kunnen geven in vergelijking met een conventioneel kunstgebit in de bovenkaak.

Kosten voor een klikgebit in de bovenkaak

4 implantaten in de bovenkaak

Om het klikgebit voor u mogelijk te maken, kunnen onze implantologen 4 implantaten in de bovenkaak voor u plaatsen. De kosten hiervoor bedragen circa 2.250 euro. U ontvangt een schriftelijke begroting na een eerst consult bij een van onze implantologen.

Te weinig kaakbot

Als er te weinig kaakbot aanwezig is, is het mogelijk dat er bij de implantaatplaatsing ook een lokale botopbouw of sinuslift moeten worden uitgevoerd. De meerkosten hiervan worden ook met u besproken naar aanleiding van het eerste consult.

Botopbouw met kunstbot

Maken van een klikgebit

Na een genezingsperiode van minimaal drie maanden, kan er daarna een klikgebit op de geplaatste implantaten gemaakt worden. Deze kosten bedragen tussen de 2500 en 3000 euro afhankelijk van het soort kliksysteem.

Verbetering van uw kustgebit of een klikgebit?

Kortom, mocht u problemen met uw bovengebit hebben, is het verstandig om eerst grondig door een deskundige te onderzoeken of verbetering van het bestaande kunstgebit mogelijk is. Daarnaast kunt u denken aan het maken van een nieuw kunstgebit. Mochten deze opties onvoldoende zijn, kunt u de mogelijkheden voor een klikgebit in de bovenkaak laten onderzoeken door onze implantologen. De kosten voor deze behandeling worden niet altijd volledig vergoed.

Over implantologie

 • Hoelang duurt een implantaat behandeling?

  12 oktober 2023 30 november -0001

 • Wat is het verschil tussen een all-on-4 oplossing en een klikgebit?

  15 augustus 2023 30 november -0001

 • Voordelen en nadelen van implantaten

  20 juli 2023 30 november -0001

 • Een loszittend implantaat, wat nu?

  18 mei 2023 30 november -0001