Het belang van een goed passend klikgebit in de bovenkaak

Een goed passend klikgebit in de bovenkaak is essentieel voor een normale eet- en spraakfunctie. Bovendien draagt een goed vormgegeven klikgebit bij aan het esthetische aspect van het gebit. Het zorgt voor een mooie lach en voorkomt een ingevallen bovenlip.

Slinken van kaakbot in de bovenkaak

Het kaakbot in de bovenkaak slinkt geleidelijk doordat er geen tandwortels meer aanwezig zijn. Hierdoor kan het kunstgebit te groot worden en minder goed vastzitten. Het kan kantelen bij het eten of loskomen tijdens kauwen en spreken. In zo'n geval is het raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts voor het aanpassen van de kunsthars basis van het kunstgebit, bekend als relinen of rebasen.

Wanneer wordt een klikgebit in de bovenkaak geplaatst?

Een klikgebit in de bovenkaak is minder vaak nodig dan in de onderkaak. Door de zuigwerking op het gehemelte heeft een kunstgebit in de bovenkaak al meer houvast. Het wordt echter wel aanbevolen in gevallen van:

 • Ernstig geslonken bovenkaak
 • Een zeer vlak gehemelte
 • Mensen met extreme kokhalsneiging

In deze gevallen worden de kosten vaak vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoedingen voor een klikgebit in de bovenkaak

Meestal wordt een klikgebit in de bovenkaak niet vergoed door de zorgverzekeraar vanwege de vastgestelde criteria. Niettemin kan een klikgebit betere houvast en esthetiek bieden in vergelijking met een regulier kunstgebit.

Kosten voor een klikgebit in de bovenkaak

4 implantaten in de bovenkaak

Voor het plaatsen van 4 implantaten in de bovenkaak, nodig voor een klikgebit, bedragen de kosten ongeveer 2.250 euro. Na een eerste consult ontvangt u een gedetailleerde kostenraming.

Te weinig kaakbot

Bij onvoldoende kaakbot kan een lokale botopbouw of sinuslift nodig zijn tijdens de implantaatplaatsing. De extra kosten hiervan worden besproken na het eerste consult.

Botopbouw met kunstbot

Vervaardiging van het klikgebit

Na een genezingsperiode van minimaal drie maanden kan het klikgebit op de geplaatste implantaten worden vervaardigd. De kosten hiervan variëren tussen de 2500 en 3000 euro, afhankelijk van het kliksysteem.

Verbetering van uw kunstgebit of een klikgebit?

Als u problemen heeft met uw bovengebit, is het raadzaam om eerst grondig door een deskundige te laten onderzoeken of verbetering mogelijk is. Overweeg ook een nieuw kunstgebit. Indien deze opties niet voldoen, kan een klikgebit in de bovenkaak worden overwogen, maar let op: de kosten worden niet altijd volledig vergoed.

Voordelen van een klikgebit in de bovenkaak

Naast een verbeterde functionaliteit biedt een klikgebit in de bovenkaak meer stabiliteit, wat het vertrouwen in het dagelijks gebruik vergroot. Het voorkomt mogelijke verschuivingen van het gebit tijdens eten of praten, wat bijdraagt aan meer comfort en zelfverzekerdheid.

Professioneel advies

Een uitgebreid gesprek met een tandarts of specialist in implantologie kan u helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing. Zij kunnen uw specifieke situatie beoordelen en adviseren over de beste opties voor uw gebitsprobleem.

Toekomstige zorg voor uw klikgebit

Het is belangrijk om te overwegen dat een klikgebit regelmatige controle en onderhoud vereist voor een langdurige goede werking. Hierbij is het naleven van de instructies van uw tandarts of implantoloog essentieel voor het behoud van uw klikgebit op de lange termijn.

Neem contact op

Overweegt u een klikgebit in uw bovenkaak? Kom langs bij de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor een grondige evaluatie en advies op maat. Klik op de onderstaande knop en neem contact op!

Neem contact op

Over implantologie

 • Is all-on-6 geschikt voor u?

  13 juni 2024 30 november -0001

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001