Vervangen van uw voortand door implantaatkroon

Als één van uw voortanden niet meer te behouden is, is vervanging van de voortand door middel van een implantaatkroon de standaardbehandeling. Om een esthetisch en functioneel eindresultaat te bereiken, is een correcte planning, timing en uitvoering van de behandeling van essentieel belang. Omdat het vaak gewenst is om de behandeling zo snel mogelijk te starten, plannen we doorgaans binnen twee weken een intakeafspraak voor u na het ontvangen van de verwijzing van uw tandarts. Onze praktijk fungeert als een verwijscentrum voor implantologie in de regios:

 • Nijmegen
 • Zuid-Gelderland
 • Noord-Oost Brabant
 • Noord-Limburg.

Directe implantaatplaatsing

Om de behandelduur, kosten en het eindresultaat in geval van een voortandvervanging te optimaliseren, gebruiken we sinds 5 jaar de techniek van directe implantaatplaatsing (immediate plaatsing van een implantaat). De kern van deze techniek is om de voortand pas te verwijderen op het moment dat het implantaat geplaatst wordt. Door het implantaat direct na verwijdering van de voortand te plaatsen, vindt er veel minder verlies van tandvlees en kaakbot plaats. Het omliggende tandvlees en bot worden door het implantaat in stand gehouden tijdens het herstelproces, dat doorgaans 4 tot 6 maanden duurt. Hierdoor hoeft er geen extra botopbouw of tandvleestransplantatie plaats te vinden. Zo bereikt u het maximale resultaat met slechts één ingreep.

Tijdelijke voortandvervanging

Omdat een implantaat na plaatsing enkele maanden moet vastgroeien in het kaakbot, is het verstandig om van tevoren een plan te maken over hoe we uw tandtand tijdens de genezing tijdelijk kunnen vervangen.

3 opties om de voortand te vervangen

Met een tijdelijke voortandvervanging kunt u praten en lachen zonder dat het opvalt dat u een voortand mist. Er zijn 3 opties om de voortand te vervangen. Klik op een van de onderstaande links om direct meer te lezen over een specifieke optie:

 1. Tijdelijke kroon op het geplaatste implantaat
 2. Partiele plaatsprothese
 3. Essixspalk (IOR: invisible orthodontic retainer)

1. Tijdelijke kroon op het geplaatste implantaat

Als het geplaatste implantaat voldoende houvast heeft en uw beet gunstig is, kan er worden overwogen een tijdelijke kroon van een kunstharsmateriaal op het implantaat te plaatsen. Deze tijdelijke kroon wordt vaak vóór de implantaatbehandeling op basis van de 3D scan in een tandtechnisch laboratorium uitgeprint. Soms is het ook mogelijk om uw eigen tand als tijdelijke kroon te gebruiken die we met een speciaal gemaakt verbindingstuk op het implantaat kan worden bevestigd. De tijdelijke implantaatkroon mag niet belast worden tijdens het eten. Anders kan implantaatverlies optreden door de overbelasting.

Vooraanzicht van een tijdelijke kroon op implantaatVooraanzicht van een tijdelijke kroon op implantaat

Gehemelte met een tijdelijke kroon op implantaatGehemelte met een tijdelijke kroon op implantaat

2. Partiele plaatsprothese

Een partiële plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars met een kunstvoortand erop. Deze steunt zich af op uw verhemelte om houvast te verkrijgen. De partiele plaatprothese wordt gemaakt vóór de implantaatplaatsing door het nemen van afdrukken van uw tandbogen. De plaatprothese geeft doorgaans een acceptabele esthetiek maar het draagcomfort is vaak het nadeel van deze oplossing.

Vooraanzicht van een partiële plaatprotheseVooraanzicht van een partiële plaatprothese

Gehemelte met een partiële plaatprotheseGehemelte met een partiële plaatprothese

3. Essixspalk (IOR: invisible orthodontic retainer)

Een Essixspalk is een dun doorzichtig kunststof kapje dat u over uw tanden en kiezen heen draagt. Het lijkt op de onzichtbare beugel die men tegenwoordig steeds meer gebruikt binnen de orthodontie. Op de plaats waar uw een of meerdere tanden mist, wordt er een witte opvulling in de Essixspalk gemaakt. De Essixspalk bedenkt uw verhemelte niet, wel uw kauwvlakken. Daarom is het raadzaam om de Essixspalk uit te doen bij het eten. De Essixspalk geeft doorgaans wel meer houvast en draagcomfort in vergelijking met een plaatprothese.

Vooraanzicht van een EssixspalkVooraanzicht van een Essixspalk

Gehemelte met een EssixspalkGehemelte met een Essixspalk

Welke tijdelijke voortandvervanging is het beste?

Om een keuze te kunnen maken die het beste past in uw situatie is het van belang om uw situatie te laten beoordelen door één van onze implantologen in de praktijk. Hierbij wordt onder andere beoordeeld wat uw wensen zijn, wat de conditie van uw tandvlees en kaakbot is, hoe u dichtbijt en wat de te verwachten kauwkracht is. Nadat de tijdelijke voortandvervanging en de definitieve implantaatbehandeling samen met u bepaald zijn, zullen we een schriftelijke begroting opstellen en deze aan u voorleggen voordat de behandeling wordt uitgevoerd. Op deze manier heeft u voorafgaande aan de behandeling een goed overzicht over de duur, beloop en kosten van de implantaatbehandeling.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave nog meer voor uw gebit kan betekenen? Vraag uw tandarts om een verwijzing en klik op onderstaande knop of raadpleeg de contactgegevens.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001

 • All-on-6: zes implantaten

  22 februari 2024 30 november -0001