Verzwakte kroon of wortel

Elke natuurlijke tand of kies bestaat uit een kroon en een wortel. Wanneer de kroon of wortel zodanig is verzwakt dat een goede restauratie van de tand of kies niet meer mogelijk is, of wanneer is rondom de wortel in het kaakbot een ontsteking aanwezig is die niet meer van zelf kan genezen, dan is het trekken van deze tand of kies de enige mogelijkheid.

Wanneer een of meerdere tanden ontbreken, worden het kaakbot en tandvlees rondom de oorspronkelijke wortels niet meer functioneel belast. Hierdoor zal het kaakbot krimpen waardoor het tandvlees zich gaat terugtrekken. Aangrenzende tanden en kiezen komen in beweging en kunnen hierdoor verschuiven. Tanden en kiezen in de tegenoverliggende kaak groeien naar de leegte van de ontbrekende tanden/kiezen toe. Deze veranderingen kunnen de esthetiek en functie nadeling beïnvloeden.

Verschuivingen van kiezen bij verlies van tanden/kiezen

Oplossingen voor een ontbrekende tand of kies

Plaatje, frameprothese en brug

Voorheen werden een ontbrekende tand of kies vaak vervangen door een plaatje (een losse kunsttand) aan te meten. Ook werd er wel voor gekozen om middels een frameprothese (gedeeltelijk kunstgebit met metalen klemmetjes) of een brug (constructie tussen tanden) de ontbrekende tand of kies te vervangen. Deze oplossingen zijn esthetisch niet zo fraai en zijn in meer of mindere mate belastend voor het overgebleven gebit. Ze verminderen daarnaast uw kauwvermogen.

Kroon op implantaat

Tegenwoordig kunt u ervoor kiezen om de ontbrekende tand of kies te vervangen met een kroon op een implantaat. Er wordt een kunstwortel (implantaat) via een beperkte ingreep in het kaakbot geplaatst. De optimale timing voor het plaatsen van een implantaat is 2 tot 6 maanden na het verwijderen van de tand of kies. In deze periode is de genezing van het kaakbot en tandvlees voltooid en er is vaak nog voldoende kaakbot aanwezig voor het plaatsen van het implantaat.

Na een inhelingsperiode van 2 tot 6 maanden zal een porselein kroon op het vastgegroeide implantaat worden geplaatst. Met deze techniek heeft u een functioneel en esthetisch bevredigende oplossing voor de lange termijn.

Kroon op implantaat

Brug op implantaten

Als u meerdere tanden of kiezen mist, kunt u twee of meerdere implantaten in de kaak laten plaatsen waarna er een brug op de implantaten geplaatst kan worden. Niet elke ontbrekende tand/kies hoeft immers vervangen te worden door en implantaat. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de geplaatste implantaten en worden onnodige kosten bespaard.

Brug op implantaten

Door de implantaten heeft uw kaakbot weer een functie. Dit zal het verder slinken van het kaakbot en tandvlees tegengaan. Uw kaaklijn blijft op deze manier behouden.

Voor- en nadelen van implantaten

Voordelen

 • Net zo goed afbijten en kauwen als een natuurlijk tand/kies;
 • Een natuurlijke uitstraling, behoud van kaakbot en tandvlees;
 • Niet belastend voor het overgebleven gebit;
 • Een duurzame oplossing.

Nadelen

 • Hou rekening met de inhelingsperiode van het implantaat;
 • Meer (techniek)kosten dan een conventionele brug;
 • Niet geschikt voor groeiende kinderen/jongeren.

Maak een afspraak

Het plaatsen van implantaten is bij ons een overzichtelijke, voorspelbare en pijnloze behandeling die conform een wetenschappelijk bewezen behandelprotocol wordt uitgevoerd. De eerste consultatie, implantaatplaatsing en nazorg worden door dezelfde implantoloog uitgevoerd. Op deze manier heeft u één duidelijke aanspreekpartner die voor u zorgt en u ontzorgt.

Wilt u een eerste afspraak maken bij onze kliniek? Klik dan op onderstaande knop en vul het afsprakenformulier in of raadpleeg de contactgegevens.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • All-on-6: zes implantaten

  22 februari 2024 30 november -0001

 • All-on-8: acht implantaten

  15 februari 2024 30 november -0001

 • Digitale gebitsafdruk bij implantaten

  08 februari 2024 30 november -0001

 • Klikgebit in de bovenkaak

  14 december 2023 30 november -0001