Tandvervanging door implantologie

Als één van uw voortanden, hoektanden of kleine kies verloren gaat, heeft u te maken met een functioneel en/of esthetisch probleem. In een dergelijk geval is tandvervanging door middel van implantologie de standaardbehandeling. Een implantaat is een kunstwortel in de vorm van een titaniumschroef die via een kleine ingreep onder lokale verdoving in het kaakbot geplaatst wordt waar uw tand verloren is gegaan. Na een botgenezingsperiode (osseointegratie) van ongeveer 3 maanden kan er een porseleinkroon op het implantaat vervaardigd worden. Op deze manier wordt de verloren tand op een duurzame en voorspelbare manier vervangen.

Gat in de tandboog tijdens inhelingsperiode

Aangezien er enkele maanden tussen het verwijderen van uw tand en het plaatsen van de implantaatkroon zit, denken we tijdens de eerste consultafspraak graag met u mee over de noodzaak om een tijdelijke voorziening te vervaardigen om deze maanden te overbruggen. In de regio van grote kiezen, is het doorgaan niet nodig om een tijdelijke voorziening te vervaardigen. Het gat in uw tandboog is immers niet zichtbaar. In de regio van de voortand, hoektand of kleine kies, kan het esthetisch gezien gewenst zijn om de inhelingsperiode te overbruggen met een tijdelijke voorziening. Het is tegenwoordig immers esthetisch ondenkbaar om gedurende enkele maanden met een gat in de tandboog rond te lopen die zichtbaar wordt als u praat of lacht.

Tijdelijke oplossingen

Naast de mogelijkheid om een tijdelijke kroon op het geplaatste implantaat te maken, is het soms noodzakelijk om een uitneembare tijdelijke voorziening voor u te vervaardigen. In onze vorige blog, hebben we uitgelegd dat een kunsthars plaatprothese een vaak toegepaste oplossing is. Soms is het echter ongewenst of onmogelijk om een kunsthars plaatsprothese te vervaardigen, door een te diepe beet of een sterke kokhalsneiging. In dit soort gevallen kunnen we overwegen om een Essixspalk voor u te vervaardigen. Maar wat is een Essixspalk?

Een Essixspalk

Een Essixspalk is een dun doorzichtig kunststof kapje dat u over uw tanden en kiezen heen draagt. Het lijkt om de onzichtbare beugel die men tegenwoordig steeds meer gebruikt binnen de orthodontie. Op de plaats waar uw een of meerdere tanden mist, wordt er een witte opvulling in de Essixspalk gemaakt. Op deze manier wordt het gat in het zichtbare deel van uw tandboog op een optisch acceptabele manier “opgevuld”. Het valt de anderen namelijk niet op dat u iets over uw tanden en kiezen geen draagt.

Direct na implantaatplaatsing in de regio van de linker centrale voortandDirect na implantaatplaatsing in de regio van de linker centrale voortand

Na plaatsing van de EssixspalkNa plaatsing van de Essixspalk

Beter draagcomfort dan een kunsthars plaatprothese

Omdat de Essixspalk over uw tanden en kiezen heen wordt gedragen, heeft de Essixspalk vrij veel houvast. Deze zal niet verplaatsen of uit uw mond vallen als u praat en lacht. Daarnaast heeft een Essixspalk in tegenstelling tot een kunsthars plaatsprothese geen verhemeltebedekking. Daarom wordt het draagcomfort van een Essixspalk doorgaans als beter ervaren in vergelijking met een kunsthars plaatprothese. Het nadeel van een Essixspalk is dat deze ook uw kauwvlakken bedekt. Daarom raden we het af om deze te dragen als u eet en kauwt. Anders kan een Essixspalk snel slijten en zelfs door midden breken als u harde voeding hiermee kauwt.

Essixspalk in de mond vanuit het aanzicht van het kauwvlakEssixspalk in de mond vanuit het aanzicht van het kauwvlak

Dagelijks reinigen van de Essixspalk

We adviseren u de Essixspalk dagelijks te reiniging met een tandenborstel en afwasmiddel. Op deze manier voorkomt u het vormen van verkleuringen in de doorzichtige delen van de Essixspalk. We raden u ook aan om de Essixspalk tijdens het eten en slapen uit te doen. Hierdoor zal de Essixspalk minder snel slijten en kan het implantaat in alle rust genezen.

Vervaardiging en kosten van een Essixspalk

Voor het maken van de Essixspalk maken we een afdruk van uw tandbogen en we bepalen samen met u de kleur van de opvulling. Binnen enkele dagen ligt de Essixspalk klaar voor u in de praktijk. De kosten voor het maken van een Essixspalk zijn zijn relatief beperkt en zijn vergelijkbaar met die van een kunsthars plaatprothese, tussen de 100 en 200 euro. Wij zullen u informeren over de exacte kosten tijdens de intakeafspraak.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave nog meer voor uw gebit kan betekenen? Vraag uw tandarts om een verwijzing en klik op onderstaande knop om een afspraak in te plannen.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001