Noodzakelijke nazorg bij een klikgebit

Het landelijke advies is om een klikgebit niet te dragen tijdens het slapen. Op deze manier heeft uw tandvlees en mondslijmvlies de kans om ’s nachts tot rust te komen. Zo verlaagt u de kans op tandvleesontsteking en het slinken van uw kaakbot. Daarnaast dient u minimaal eenmaal per dag de mesostructuur te reinigen. Als u een stegconstructie heeft, dient u dagelijks naast het poetsen van de stegconstructie met een tandenborstel ook de ruimte tussen het tandvlees en de steg met een kleine rager te reinigen. Anders kunnen er etensretsen hieronder ophopen en kunt u een ontsteking krijgen rondom de implantaten.


Voorbeeld van een stegconstructie

Als u locators heeft, is het reinigen van de locators met een tandenborstel voldoende. U dient ook de binnen- en buitenzijde van uw klikgebit dagelijks te reinigen met water en zeep op tandplak en etensresten te verwijderen. Zo houdt u uw klikgebit mooi en verlengt u de levensduur van de mesostructuur en implantaten.


Voorbeeld van locators

Verplichte jaarlijkse controle bij uw tandarts of implantoloog

Omdat uw implantaten naast het dagelijks reinigen ook onderhouden moeten worden door een tandarts of implantoloog, is het noodzakelijk dat in uw zorgplan wordt opgenomen dat u minimaal eenmaal per jaar voor controle en eventueel tandsteenverwijdering retour moet naar de behandelaar. Conform het zorgcontract van uw zorgverzekeraar, is een dergelijke controleafspraak zelfs verplicht. Wanneer u niet ieder jaar op controle komt, kan dat gevolgen hebben voor de aanspraak op eventueel herimplanteren bij verlies van één of meerdere implantaten. Inmiddels hebben enkele zorgverzekeraars brieven naar de verzekerden gestuurd om hen te wijzen op deze nazorgplicht. Als uw implantoloog willen we dit ook onder uw aandacht brengen om vervelende consequenties te voorkomen.

Kosten van jaarlijks onderhoud

Zoals de landelijke richtlijn van NVOI (Nederlandse Vereniging van Implantologie) voorschrijft, omvat de jaarlijkse controle van uw implantaten enkele verplichte items, zoals het onderzoeken van de gezondheid van uw tandvlees en mondslijmvlies, de pasvorm van uw mesostructuur en klikgebit, de conditie van uw implantaten, de status van dagelijks onderhoud enz. Voor deze controle wordt zoals elke controle bij de tandarts de code C11 in rekening gebracht. Wanneer er tandsteen aanwezig is, wordt deze professioneel verwijderd (M03). Eens per 3 tot 5 jaar, of in geval van klachten, moeten controle röntgenfoto’s (röntgenfoto X10 of grote overzichtfoto X21) worden gemaakt. De kosten van deze behandelingen komen voor uw rekening. U kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor tandheelkundige zorg die deze kosten deels of geheel vergoeden. Vanuit de basisverzekering, kunt u geen aanspraak maken op vergoeding van de behandelkosten.

Neem contact op

Als u graag de nazorg bij ons willen onderbrengen, vraag dan om een verwijsbrief van uw tandarts. We helpen u graag om uw klikgebit op een professionele manier te onderhouden. Klik op onderstaande knop voor onze contactgegevens.

Neem contact op

Over implantologie

 • Is all-on-6 geschikt voor u?

  13 juni 2024 30 november -0001

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001