Voorkom het slinken van uw kaakbot met een klikgebit

Als u tandeloos bent is het goed functioneren van uw kunstgebit van belang. Omdat er geen tandwortels meer in uw kaak aanwezig zijn, gaat uw kaakbot langzaam slinken. Het gevolg hiervan is dat uw kunstgebit steeds minder houvast gaat krijgen, ondanks herhaaldelijke reparaties (relinen of rebasen). De oplossing is te vinden in een klikgebit.

Tandloze kaak zonder klikgebit
Tandloze kaak zonder klikgebit

Hoe werkt een klikgebit?

Een klikgebit is een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op meerdere implantaten. Om voldoende houvast te geven aan een klikgebit, worden er doorgaans twee implantaten in een tandeloze onderkaak geplaatst of vier implantaten in een tandeloze bovenkaak. Er moeten meer implantaten in de bovenkaak geplaatst worden omdat het bot in de bovenkaak zachter is en daarom minder bestendig is tegen inwerkende kauwkracht.

Na het plaatsen van de implantaten, dienen de implantaten eerst in te helen in het kaakbot. Er wordt nieuw botweefsel rondom de implantaten aangemaakt om deze in de kaak stevig te verankeren. Deze herstelperiode bedraagt gemiddeld genomen twee maanden voor implantaten in de onderkaak en drie maanden voor implantaten in de bovenkaak.

Welke soorten klikgebitten bestaan er?

Nadat de implantaten ingegroeid zijn in het kaakbot, moet er eerst een kliksysteem op de implantaten worden gemaakt. Deze wordt gemaakt door een afdruk te nemen van de implantaten en de kaak. In de tandtechnische laboratorium, wordt de klikconstructie gemaakt, ook wel de mesostructuur.

Er bestaan twee soorten mesostructuren:

1. Mesostructuur op basis van een stegverbinding

Deze is het meest voorkomende kliksysteem. Tussen de implantaten wordt er een metalen stegverbinding gemaakt. Het voordeel van een stegconstructie is dat deze meer stevigheid en houvast biedt aan het klikgebit. Bovendien is de kans op slijtage beperkt.

Wel dient u dagelijks naast het poetsen van de stegconstructie met een normale tandenborstel ook de ruimte tussen het tandvlees en de steg met een kleine rager te reinigen. Anders kunnen er etensresten hieronder ophopen en kunt u een tandvleesontsteking krijgen. In dat geval heeft u pijn als u uw klikgebit indoet en kan het tandvlees soms zelfs over de steg groeien waardoor het dragen van uw klikgebit niet meer mogelijk is.

Een stegconstructie vergt daarom meer dagelijks onderhoud en dient minimaal eens per jaar door de implantoloog gecontroleerd en gereinigd worden.


Voorbeeld van een stegconstructie

2. Mesostructuur op basis van locators

Een locator is een soort drukknop dat op een implantaat wordt gemonteerd. Het klikgebit klikt zich vast op deze drukknop. Op deze manier bieden locators houvast aan het klikgebit. Een locator is kleiner en lager dan een stegverbinding en is erg eenvoudig om te reinigen.

U hoeft dagelijks even met uw tandenborstel eroverheen te poetsen. Daarom vergen locators minder onderhoud en is de kans op tandvleesontsteking rondom de locators lager dan bij een stegconstructie. Het nadeel van locators is dat deze sneller slijten waardoor deze sneller vervangen moeten worden in vergelijking met een stegconstructie. Daarnaast bieden locators iets minder houvast aan het klikgebit dan een stegverbinding.


Voorbeeld van locators

Welk soort klikgebit (klikconstructie) is het beste?

Gezien de verschillende voor- en nadelen van een stegconstructie en locators, dient de implantoloog of klinische protheticus een zorgvuldige afweging met u te maken om een geschikte keuze hierin te maken. Factoren zoals de beethoogte, te verwachte belasting op het klikgebit, zelfredzaamheid van de patient, enzovoort worden meegenomen in het maken van deze beslissing.

Een stegconstructie is niet per definitie beter dan locators. Kies daarom altijd voor een NVOI-gecertificeerde implantoloog wanneer er een klikgebit gemaakt moet worden. Er komt veel meer bij kijken dan alleen het plaatsen van implantaten.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!

Neem contact op

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001