White esthetics

White esthetics heeft betrekking tot de vorm, kleur en positie van tanden. In een ideale situatie passen de tanden keurig in de tandboog en zorgen ze voor een passende beet. Daarnaast hebben de tanden een witte, translucente (semi-doorzichtige) kleur en een subtiele oppervlakteverruwing die voor de juiste breking van het ingevallen licht zorgt. Op deze manier ogen hebben de tanden een natuurlijke uitstraling.

Pink esthetics

Pink esthetics heeft betrekking tot de vorm, kleur en dikte van het tandvlees. Het tandvlees heeft niet alleen de functie om de wortels en het kaakbot te beschermen, het tandvlees beïnvloed ook in een belangrijke maat de esthetiek van de tanden als u lacht (uw lachlijn). Idealiter is het tandvlees rozig van kleur en vult het de ruimte tussen de tanden op in de vorm van symmetrische driehoekjes (papillen). Daarnaast is een randje van het tandvlees zichtbaar bij het lachen.

Symmetrie

De combinatie van een optimale white esthetics en pink esthetics plus symmetrie zorgt ervoor dat u een mooie, natuurlijke en functionele lachlijn heeft. Binnen de esthetische tandheelkunde, restauratieve tandheelkunde en implantologie besteden we uitgebreid aandacht aan de white esthetics, pink esthetics en symmetrie. Het is van groot belang om harmonie te bewerkstelligen tussen deze factoren. De invloed hiervan wordt uitgelicht in de onderstaande casus.

Praktijkvoorbeeld bij de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave

Een jonge vrouwelijk patiënte is door een collega tandarts naar ons doorverwezen in verband met een suboptimale esthetiek en functie van de voortanden als gevolg van trauma uit het verleden. Patiënte stoort zich aan de afwijkende kleur en vorm van de linker voortand (foto 1) en de iets terugliggende positie, ondanks een composiet-facing op deze voortand. Zo nodig wenst ze vervanging van deze voortand door een kroon of implantaat. Op foto 1 is de beginsituatie afgebeeld. Het valt op dat de voortanden verschillende lengte, breedte en kleur hebben. Daarnaast heeft het tandvlees een opvallende asymmetrie in hoogte.

Optimalisatie van je lachlijn; white esthetics, pink esthetics en symmetrieFoto 1: voor de behandeling

Aangezien het probleem dat de patiënte ervaart door combinatie van suboptimale white esthetics, pink esthetics en symmetrie is ontstaan, zal het vervangen van de linker centrale voortand door een implantaat(kroon) niet aan de esthetische wensen van de patiënte kunnen voldoen. Dit hebben we aan de hand van deze foto met patiënte tijdens de intakeafspraak besproken. We hebben voorgesteld om de linker centrale voortand opnieuw te restaureren, tegelijkertijd met de rechter voortand, om een goede white esthetics te kunnen bereiken. Daarnaast is correctie van het tandvlees en optimalisatie van tandstand gewenst om de optimale pink esthetics en symmetrie van de lachlijn te bewerkstelligen.

Na een aligner-therapie (een vorm van onzichtbare beugel) van drie maanden, hebben we eerst de stand van de voortanden en hoektanden iets aangepast om de beet en symmetrie van de tanden te verbeteren. Daarna hebben we een tandvleescorrectie uitgevoerd om de hoogte van het tandvlees in relatie tot de voortanden te optimaliseren. Hiermee wordt er een optimale pink esthetics bereikt voor de definitieve restauratie van de voortanden (foto 2).

Optimalisatie van je lachlijn; white esthetics, pink esthetics en symmetrieFoto 2: na aligner-therapie

Om de kleur, vorm en positie van beide centrale voortanden verder te optimaliseren, hebben we na het opruwen van de tandoppervlakte een 3D scan van de bovenste tandboog gemaakt. Op basis van deze digitale scan wordt er in de computer op de twee centrale voortanden 2 porselein-facings ontworpen. De tanden worden beslepen en de definitieve scan wordt naar de tandtechnieker verstuurd. De technieker bepaalt samen met de patiënt de kleur en vorm waarna de facings door de tandarts worden gecementeerd. Hiermee hebben we de esthetiek en functie bij deze patiënt hersteld, met een eindresultaat dat voorspelbaar is en dat aan de wens van de patiënte voldoet (foto 3).

Optimalisatie van je lachlijn; white esthetics, pink esthetics en symmetrieFoto 3: eindresultaat

Met de bovenstaande casus willen we aan u laten zien dat implantologie niet altijd de enige en de beste manier is om een tandheelkundig probleem op te lossen. Aandacht, ervaring en expertise in het herstellen van de white esthetics, pink esthetics en symmetrie vormen de basis van restauratieve tandheelkunde en moderne implantologie. Het goed identificeren en begrijpen van de samenhang tussen deze factoren is van essentieel belangrijk in het bereiken van een voorspelbaar en kwalitatief hoogstaand eindresultaat. State-of-art implantologie is immers veel meer dan chirurgie.

Optimalisatie van je lachlijn; white esthetics, pink esthetics en symmetrieVoor, tijdens en na de behandeling bij de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave

Wanneer uw wordt verwezen naar onze praktijk, vinden wij het belangrijk om tijdens de intakeafspraak uw wensen te verkennen en uw gebitssituatie op een systematische manier te beoordelen. Op basis hiervan kunnen we behandelopties aan u voordragen met de bijhorende voor- en nadelen plus een passende begroting maken die aan uw behoefte voldoet.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor uw gebit kan betekenen? Vraag uw tandarts om een verwijzing en klik op onderstaande knop of raadpleeg de contactgegevens.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001

 • All-on-6: zes implantaten

  22 februari 2024 30 november -0001