Slinken van de kaak door een kunstgebit

Als u tandeloos bent, draagt u waarschijnlijk een kunstgebit. Hoewel een kunstgebit esthetisch gezien vaak voldoet, heeft een kunstgebit duidelijke nadelen op het gebied van functie. Onderzoeken hebben aangetoond dat uw kauwvermogen met circa 85% af neemt als u een kunstgebit draagt, in vergelijking met een natuurlijk tanden en kiezen. Daarnaast heeft het kunstgebit in de bovenkaak een verhemelte bedekking. Dit is voor sommige mensen minder comfortabel en men heeft minder smaak. Als uw kaak slinkt, wordt een kunstgebit relatief te groot waardoor de hoeveelheid houvast ook af neemt.

All-on-4: een vast gebit op implantatenAll-on-4: een vast gebit op implantaten

Vier implantaten in de bovenkaak met een klikgebitVier implantaten in de bovenkaak met een klikgebit

Als u vanwege de bovengenoemde nadelen het dragen van een kunstgebit niet ziet zitten, kunt u de innovatieve all-on-4 oplossing of een klikgebit op implantaten overwegen. Wat zijn de verschillen tussen beide en welke oplossing is voor u de meest geschikte optie? Om deze veelgestelde vraag te beantwoorden, is het goed om beide behandelopties naast elkaar te zetten.

In dit artikel

In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een all-on-4 oplossing en een klikgebit op implantaten. Ook bespreken we de voor- en nadelen van een all-on-4 oplossing. Klik op één van de onderstaande vragen om direct meer te lezen:

All-on-4: een vast gebit op implantaten

All-on-4 is een unieke oplossing die de voordelen combineert van een vaste brugconstructie met directe plaating van implantaten. Na het verwijderen van de resterende tanden in uw bovenkaak, worden er 4 implantaten in dezelfde behandeling in uw kaak geplaatst. De implantaten worden op basis van een van te voren gemaakt 3D scan in de kaak met hoge precisie geplaatst, zonder bijkomende botopbouw en sinuslift.

Op deze manier beschikt u op dezelfde dag over een nieuwe tijdelijke vast gebit dat zich afsteunt op de 4 implantaten. Na een genezingsperiode van 4 tot 6 maanden wordt het vast gebit vervangen door een porselein brugconstructie die op de implantaten vast worden geschroefd met optimale stabiliteit en esthetiek.

Klikgebit

Bij een klikgebit, krijgt u na het verwijderen van uw laatste tanden en kiezen in de kaak eerst een noodgebit. Het kaakbot dient na het verwijderen van de tanden eerst 3 maanden te genzen. Na de genezingsperiode, wordt er een 3D scan van uw bovenkaak gemaakt om te beoordelen of er overal voldoende bot aanwezig is. Het bot slinkt namelijk in deze genezingsperiode. Als er voldoende bot aanwezig is in uw bovenkaak, worden er 4 implantaten in de bovenkaak geplaatst, vaak tegelijk met een lokale botopbouw of sinuslift met kunstbot, zodat er voldoende bot rondom de implantaten aanwezig is.

Na een genezingsperiode van 6 maanden, plaatsen we locators (figuur 3) of steggen (figuur 4) op de implantaten. Op deze constructie wordt er een klikgebit gemaakt. Dit klikgebit steunt zich af op de implantaten en heeft dus meer houvast in vergelijking met een conventioneel kunstgebit.

Voorbeelden van locatorsFiguur 3: locators

Voorbeelden van steggenFiguur 4: steggen

De belangrijkste verschillen tussen een all-on-4 brug en een klikgebit

Kortom, de belangrijkste verschillen tussen een all-on-4 brug en een klikgebit zijn opgesomde in de onderstaande tabel:

 

All-on-4

Klikgebit

Constructie

Verschoefde porseleinbrug op implantaten

Klikprothese op steggen of locators

Uitneembaarheid

Niet uitneembaar

Dagelijks uitneembaar

Levensduur

10 jaar of langer

5 tot 10 jaar

Materiaal

Porselein

Kunsthars

Doorlooptijd

6 maanden

10-12 maanden

Botopbouw

Niet nodig

Vaak nodig

Sinuslift

Niet nodig

Vaak nodig

BehandelpPlanning

3D planning

Conventionele 2D planning

Soort tijdelijk gebit

Een vast gebit dat direct op de geplaatst implantaten afteunt.

Conventioneel noodgebit voor 10-12 maanden

Onderhoud

Frequente controle bij de implantoloog en dagelijkse reiniging

1 keer per jaar controle bij de implantoloog en dagelijkse reiniging

Kosten

Hoog, geen vergoeding uit de basisverzekering

In geval van ernstig geslonken kaak mogelijke vergoeding uit de basisverzekering

Voordelen en nadelen all-on-4 behandeling

Nadelen all-on-4 behandeling

Een nadeel van een all-on-4 behandeling is dat deze constructie meer dagelijkse reiniging en periodiek onderhoud behoeft in vergelijking met een klikgebit. De ruimte tussen de brug en het tandvlees dient dagelijks met een kleine borstel (rager) of flossdraad te worden gereinigd om tandplak en voedselresten te verwijderen. U wordt aanbevolen om enkele keren per jaar bij onze mondhygieniste terug te komen om de brug en de implantaten professioneel te laten reinigen.

Als u een all-on-4 constructie onvoldoende reinigt, kan het tandvlees rondom de implantaten ontsteken en kan er botverlies en uiteindelijk implantaatverlies optreden. Daarnaast zijn de behandelkosten van een all-on-4 behandeling hoger dan een klikgebit omdat er hoogwaardige materialen zoals zirconium en keramiek gebruikt worden in plaats van kunsthars.

Voordelen all-on-4 behandeling

Het belangrijkste voordeel van een all-on-4 behandeling is het feit dat u meteen kunt genieten van vaste tanden. Het vaste gebit ziet er natuurlijk uit en heeft geen kunststof basis noch verhemelte bedekking. Dit is ook het grootste verschil in vergelijking met een klikgebit op implantaten. In geval van een slecht functionerend klikgebit, kunt u ook een all-on-4 behandeling overwegen.

Maak een afspraak

Wij zijn de enige verwijspraktijk in de regio Gelderland-Zuid en Noord-Oost Brabant die de all-on-4 behandeling aanbieden.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over de all-on-4 of een klikgebit? We horen graag van u! Uw tandarts kunt u naar ons verwijzen voor de implantaatbehandeling.

Maak een afspraak

Over implantologie

  • “Details make perfection”

    07 november 2024 30 november -0001

  • Zijn implantaatkosten aftrekbaar bij de belasting?

    10 augustus 2024 30 november -0001

  • Is all-on-6 geschikt voor u?

    13 juni 2024 30 november -0001

  • Klikgebit of kunstgebit?

    16 mei 2024 30 november -0001