Behandelduur afhankelijk van situatie

De vraag over de doorlooptijd van een implantaatbehandeling is een zeer actuele vraag omdat men na tandverlies de tand die verloren is gegaan het liefst zo snel mogelijk laat vervangen, vanwege functionele en esthetische redenen. Een implantaat dient na plaatsing eerst in het kaakbot vast te groeien voordat een implantaakroon of een implantaatbrug erop geplaatst kan worden. Door de laatste generatie implantaten en moderne technieken van implantaatplaatsing te gebruiken kunnen we de doorlooptijd van een implantaatbehandeling zo veel mogelijk beperken.

In dit artikel

Op basis van een aantal veelvoorkomende situaties, zullen we de doorlooptijd van een implantaatbehandeling toelichten. Selecteer hieronder een van de verschillende situaties voor meer informatie over de duur van de implantaatbehandeling.

Hoe lang duurt voortandvervanging?

Als een voortand verloren is gegaan door trauma, breuk of ontsteking, passen we het liefst de techniek van directe implantaatplaatsing toe om de voortand op een snelle en voorspelbare manier te vervangen. We verwijderen dan de wortel van de voortand waarna we direct een implantaat op de plaats van de wortel plaatsen. Op deze manier blijft er zo veel mogelijk kaakbot en tandvlees rondom de voortand staan en kan het implantaat na het verwijderen van de wortel direct beginnen met het helen.

De inheling van het implantaat duurt doorgaans 3 maanden, soms langer als de conditie van het kaakbot minder gunstig is. Hierna kan de implantaatkroon vervaardigd worden. De doorlooptijd van een dergelijke behandeling is circa 4 maanden.

Directe tandvervanging

Hoe lang duurt de vervanging van een grote kies?

Als een van uw kiezen niet meer te behouden is, trekt uw tandarts vaak de kies eerst uit. Daarna wordt u door uw tandarts naar ons verwezen voor een implantaatbehandeling om de kies te vervangen. In de meeste gevallen moet uw tandvlees en het onderliggende kaakbot na het trekken van een kies eerst 2 tot 3 maanden genezen, voordat we een implantaat kunnen plaatsen.

Omdat de inhelingsperiode van een implantaat gemiddeld gezien 3 maanden bedraagt, zal de totale doorlooptijd ven de implantaatbehandeling om een grote kies te vervangen ongeveer 6 maanden zijn.

Als u een kies die jaren geleden verloren is gegaan wil vervangen, kan de doorlooptijd enkele maanden langer zijn. De reden hiervoor is dat uw kaakbot vaak veel geslonken is nadat de kies verwijderd is. In combinatie met de implantaatplaatsing is veelal een lokale botopbouw of sinuslift nodig om meer botbreedte en/of bothoogte te creëren waardoor de inheling van het implantaat 2 of 3 maanden langer kan duren.

Botopbouw met kunstbot

Hoe lang de behandeling voor een klikgebit?

Als het kunstgebit dat u minimaal 6 maanden gedragen heeft onvoldoende functioneert vanwege te weinig houvast en te veel bewegelijkheid tijdens het eten en praten, kan een klikgebit op implantaten een oplossing voor u zijn. Er wordt standaard 2 implantaten in de onderkaak geplaatst voor een klikgebit.

Na plaatsing moeten beide implantaten eerst 2 maanden inhelen voordat de tandprotheticus afdrukken kan nemen om een klikgebit voor u te maken. Dit proces neemt ongeveer 5 tot 6 weken in beslag. Daarom is de doorlooptijd van een behandeling ten behoeve van een klikgebit in de onderkaak ongeveer 4 maanden. In de tussentijd kunt u uw bestaande kunstgebit dragen.

De behandeling voor een klikgebit in de bovenkaak is vaak veel complexer omdat de kaakbreedte en kaakhoogte in de bovenkaak doorgaans onvoldoende is. In driekwart van de gevallen moet er eerst uitgebreide botopbouw en sinuslift in de bovenkaak plaats vinden, gebruikmakend van bekkenkambot. Het ombouwen van aangebrachte bot in kaakbot duurt 3 tot 6 maanden. Daarna kunnen de implantaten geplaatst worden na pas na 3 maanden afgedrukt kunnen worden. Omdat het maken van een klikgebit in de bovenkaak ook 5 tot 6 weken in beslag zal nemen, zal de totale doorlooptijd van een behandeling ten behoeve van een klikgebit in de bovenkaak ongeveer 7 tot 12 maanden duren.

Samenvatting van behandelduur

Kortom, de doorlooptijd van een implantaatbehandeling varieert van 3 tot 12 maanden afhankelijk van uw hulpvraag, de conditie van uw kaakbot en tandvlees en de gebruikte behandeltechniek. De onderstaande tabel geeft u een samenvatting van de totale doorlooptijd van een implantaatbehandeling in verschillende situaties.

Situatie

Minimale doorlooptijd

Voortandvervanging (directe implantaatplaatsing)

4 maanden

Vervanging van een kies (<1 jaar na trekken)

4 maanden

Vervanging van een kies (met botopbouw/sinuslift)

4-6 maanden

Klikgebit in de onderkaak

4 maanden

Klikgebit in de bovenkaak (met botopbouw/sinuslift)

7 tot 12 maanden

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij één van onze implantologen.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001