Implantaatbehandeling

Een implantaat is een kunstmatige tandwortel gemaakt van titanium die geplaatst wordt in het kaakbot om een verloren tand of kies te vervangen. De plaatsing van een implantaat, uitgevoerd door onze ervaren en NVOI-erkende implantologen, duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten en vindt plaats onder lokale verdoving. Een adequate nazorg is bepalend voor de succesvolle integratie van het implantaat in het kaakbot. Hierbij geven we u enkele tips over de nazorg.

In dit artikel

In dit artikel Geven wij u enkele tips over de nazorg na een implantaatbehandelingen. Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct meer te lezen:

Pijn en zwelling

Na de implantaatbehandeling kunnen enige lokale zwelling en pijn optreden, vooral als de lokale verdoving na circa enkele uren uitgewerkt is. Om de zwelling te verminderen, is het aan te raden om thuis een koud kompres of ingepakte ijsklontjes tegen de wang of onderkaak intermitterend te leggen. Verder is het belangrijk om, zoals geadviseerd door de implantoloog, één of twee uur na de procedure met pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen, of naproxen te beginnen en deze volgens voorschrift te gebruiken. De zwelling na een implantaatbehandeling varieert in duur maar neemt meestal binnen drie tot vijf dagen af. Dit is afhankelijk van de aard van de implantaatbehandeling. In gevallen waarbij een sinuslift of botopbouw nodig is, heeft men doorgaans iets meer last van pijn en zwelling na de behandeling.

Goede mondverzorging

Een goede mondhygiëne is zeer belangrijk voor het herstel na plaatsing van een implantaat. Voorkom dat voedselresten rondom de wond ophopen na elke maaltijd. Dit kunt u doen door in de eerste twee weken met een zachte tandenborstel rondom het behandelde gebied zorgvuldig te reinigen. Het is normaal als er tijdens het poetsen licht bloedverlies optreedt. Vanaf dag één na de implantaatbehandeling kunt u beginnen met spoelen met Perio-Aid®, een chloorhexidine houdend mondspoelmiddel. U kunt dit spoelmiddel twee tot drie keer per dag gebruiken, voor een periode van maximaal vijf tot zeven dagen. Het gebruik van andere mondspoelmiddelen, zoals waterstofperoxide, wordt zonder overleg met uw implantoloog afgeraden. Na de eerste wondcontrole bij onze implantoloog kunt u weer normaal poetsen.

Voorkom overbelasting

Vroege overbelasting van het geplaatste implantaat is een veelvoorkomende oorzaak voor implantaatverlies. Het implantaat heeft tussen de twee en vijf maanden nodig om volledig te integreren met het kaakbot. Gedurende deze tijd is het raadzaam om geen harde en taaie voedingsmiddelen direct te kauwen met het implantaat. U kunt gerust normaal eten, vermijd alleen overbelasting. Vraag onze implantoloog om specifieke voedingsadviezen die passen bij uw situatie en herstel.

Stop met roken

Het is aan te raden om na de implantaatbehandeling met roken te stoppen ter bevordering van het herstel. Roken vermindert de bloedtoevoer naar de wond, wat het risico op infecties, genezingsproblemen en implantaatverlies kan vergroten. We raden aan om minstens twee weken niet te roken. Alcoholgebruik na de behandeling is toegestaan, maar met mate. Wees voorzichtig met het combineren van sommige antibiotica en alcohol; overleg zo nodig met uw apotheker.

Draag uw kunstgebit tijdelijk niet

In de eerste 7 tot 14 dagen na de implantaatbehandeling is het raadzaam om uw kunstgebit niet of zo min mogelijk te dragen. Dit vermijdt druk op de wond, wat open wonden, pijn en overbelasting van de implantaten kan veroorzaken. Uw kunstgebit past mogelijk ook niet meer na de plaatsing van de implantaten vanwege veranderingen van in uw mond (verandering van de vorm van de kaak en dikte van het tandvlees). Na de eerste controleafspraak en aanpassing van uw kunstgebit door de implantoloog of tandprotheticus, kunt u uw kunstgebit weer dragen. ‘s Nachts moet u het kunstgebit uitdoen om het genezingsproces te bevorderen.

Maak een afspraak

Het behalen van voorspelbare resultaten na een implantaatbehandeling staat bij ons centraal. Om deze reden staan wij klaar om u te adviseren over de juiste nazorg en wondverzorging na uw implantaatbehandeling. Een effectieve nazorg draagt namelijk bij aan het succesvol vastgroeien en functioneren van uw implantaat. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die onze kliniek u biedt? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Voor een intakegesprek is een verwijzing van uw tandarts noodzakelijk. Mocht u geen vaste tandarts hebben, kunt u ook direct met ons contact opnemen voor advies.

Neem contact op

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001