Implantaat: een voorspelbare en duurzame tandvervanging

Indien u één of meerdere tanden/kiezen mist, is een implantaat ter vervanging van de ontbrekende tanden/kiezen een uitstekende keuze. Het implantaat wordt onder het tandvlees in het kaakbot geplaatst waarna er een kroon op het implantaat vervaardigd kan worden. Op deze manier kan de ontbrekende tand/kies op een voorspelbare en duurzame manier worden vervangen.

Om een implantaat goed in het kaakbot te kunnen laten ingroeien, dient het implantaat op een optimale positie geplaatst te worden. Het implantaat moet omgeven zijn door bot zodat het implantaat zich in kan helen en kan verankeren in de kaak. Daarom is een belangrijke basisvoorwaarde voor implantaatplaatsing dat er voldoende bot aanwezig is.

Tandverlies betekent botverlies

Nadat een tand of kies verloren is gegaan, gaat het kaakbot dat oorspronkelijk rondom de wortel(s) zat langzaam slinken. Dit komt omdat het kaakbot door het ontbreken van de tand/kies niet meer functioneel belast wordt. Het gevolg hiervan is dat het kaakbot zowel in breedte als hoogte af gaat nemen. Dit proces gaat door totdat er een implantaat in het kaakbot geplaatst wordt. Door het implantaat wordt het kaakbot immers weer belast waardoor het botvolume duurzaam wordt behouden.

Om te voorkomen dat er te weinig kaakbot aanwezig is, is het optimale tijdstip om een implantaat te plaatsen 3 tot 9 maanden na het verlies van de tand/kies. Op deze manier heeft het kaakbot voldoende tijd gehad om zich te herstellen en is de maat van botverlies nog beperkt.

Botopbouw met kunstbot

Als men een tand/kies die langer in het verleden verloren is gegaan wil vervangen, is er vaak een tekort aan kaakbreedte en/of -hoogte. Om een implantaat toch te kunnen plaatsen, dient de implantoloog er extra kaakbot bij te doen. Gezien de technologische ontwikkelingen in de afgelopen decennia wordt in dit soort gevallen vaak kunstbot gebruikt om het ontbrekende bot naast een implantaat aan te vullen. Dit noemt men een lokale botopbouw.

De voordelen van botopbouw met kunstbot zijn:

 • Snel, makkelijk en goedkoop in gebruik
 • Geen operatie nodig om bot vanuit elders in de kaak te transplanteren
 • Verkorting van de behandelduur omdat het implantaat vaak tegelijkertijd met een botopbouw kan worden geplaatst
 • Minder pijn, bloeding en een snel herstel

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, gebruikt de implantologen in Expertise Kliniek voor Implantologie Grave alleen wetenschappelijk geteste en A-merk kunstbot, de Nobel Biocare Creos Xenogain. Dit kunstbot is makkelijk te verwerken, stimuleert het aanmaak van eigen bot (botregeneratie) rondom het implantaat en geeft een bewezen duurzame opvulling van het kaakbot.

Botopbouw met eigen bot

Alleen in gevallen waarbij alleen tanden en kiezen verloren zijn gegaan en dat de kaak ernstig geslonken is, wordt er een uitgebreide botopbouw uitgevoerd met eigen bot, vaak uit de onderkaak of bekkenkam. Een dergelijke behandeling wordt uitgevoerd in samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen.

Maak een afspraak

Benieuwd wat de Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk!

Neem contact op

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001