Adviezen voor het beste resultaat

De volgende adviezen zorgen voor een optimale genezing, de minste nabezwaren en het meest langdurige resultaat.

Implantaatplaatsing

Een implantaat is een kunstmatige tandwortel die in het kaakbot wordt geplaatst als vervanging van een of meer ontbrekende tanden of kiezen. In onze praktijk wordt het implantaat geplaatst door een ervaren en NVOI-geregistreerde kaakchirurg-implantoloog. De ingreep wordt doorgaans uitgevoerd onder lokale verdoving en duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten. Door gebruik te maken van moderne minimaal invasieve chirurgie wordt de wond zo klein mogelijk gehouden, met als voordeel er weinig pijn en ongemak optreedt tijdens en na de plaatsing van het implantaat. Toch is het belangrijk om de wond netjes te verzorgen na implantaatplaatsing om een succesvolle ingroei van het implantaat in het kaakbot te bevorderen.

Nabezwaren

Na het uitwerken van de lokale verdoving (2 tot 4 uur), kunt u enige lokale pijn en zwelling ervaren, afhankelijk van het type ingreep en de locatie in de kaak. Deze klachten zijn meestal beperkt en veroorzaken weinig hinder. Om de zwelling te verminderen, kunt u de desbetreffende wang- of lipregio thuis koelen met een coldpack of ijsklontjes/doperwten in een washandje. Wissel af tussen 15 minuten koelen en 5 minuten rust. Soms kan er ook een onderhuidse bloeduitstorting ontstaan, die vanzelf verdwijnt. Neem één uur na de behandeling de eerste pijnstiller in die de implantoloog adviseert (paracetamol of een andere pijnstiller zoals ibuprofen of naproxen), en daarna volgens het voorschrift.

Adequate reiniging

Een goede mondhygiëne is belangrijk voor de genezing van het implantaat. Hierbij is het van belang om de wond vrij te houden van voedselresten. Vanaf de eerste dag na implantaatplaatsing, adviseren we u na iedere maaltijd de mond te spoelen met kraanwater. Gebruik vervolgens een zachte handborstel in de eerste twee weken na behandeling om zachtjes over de wond heen te poetsen. U kunt de overige delen van uw gebit met een elektrische tandenborstel poetsen als u dat wenst. Soms kan de wond een beetje bloeden, dat is niet erg.

Daarnaast kunt u vanaf de eerste dag na de behandeling de mondholte driemaal daags te spoelen met Perio-Aid® (verkrijgbaar bij apotheek of drogist), gedurende maximaal 5 tot 7 dagen. Als u merkt dat uw tong verkleurt, uw smaak verandert of uw tanden verkleuren, stop dan direct met het spoelen met Perio-Aid®. Andere mondwaters of ontsmettingsmiddelen mogen niet worden gebruikt in de eerste twee weken na de behandeling. Na twee weken is de initiële wondgenezing voltooid, uw tandvlees is weer netjes gedicht door uw lichaam. Dit betekent dat u weer op uw gebruikelijke manier kunt tandenpoetsen.

Voorkom overbelasting

Het vastgroeien van het geplaatste implantaat duurt tussen de 2 en 6 maanden, afhankelijk van uw botkwaliteit. Het is belangrijk om het implantaat niet te overbelasten tijdens de genezingsperiode. Vermijd daarom hard en taai voedsel, zoals noten, harde groenten, vlees en broodkorsten, omdat deze het implantaatgebied kunnen belasten en het genezingsproces kunnen vertragen. In de eerste week na de plaatsing van het implantaat is het vaak fijn om voornamelijk aan de andere kant van het implantaat te kauwen om het wondgebied niet te belasten. Het is raadzaam om de implantoloog te vragen om specifieke voedingsrichtlijnen die zijn afgestemd op uw specifieke situatie en herstel.

Stoppen met roken

In de eerste twee weken na de operatie is roken niet toegestaan. Roken vermindert namelijk de doorbloeding van het wondgebied, wat leidt tot een grotere kans op wondinfecties, blootliggend kaakbot en verlies van het implantaat. Het wordt ook sterk aangeraden om na de eerste twee weken niet te roken, omdat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat roken de kans op implantaatverlies een tienvoud verhoogt. Het is wel toegestaan om na de implantaatbehandeling met mate alcohol te drinken. Houd er rekening mee dat alcoholgebruik bij sommige antibiotica niet mogelijk is. Raadpleeg hiervoor indien nodig uw apotheker.

Draag uw kunstgebit even niet

Tijdens de eerste 7 tot 14 dagen na de implantaatbehandeling wordt geadviseerd om uw bestaande kunstgebit niet te dragen. Dit is omdat het dragen van het kunstgebit druk uitoefent op het wondgebied, wat kan resulteren in open wonden, plaatselijke pijn en een te hoge belasting op de nog niet vastgegroeide implantaten. Pas na de wondcontrole en het aanpassen van uw huidige kunstgebit, kunt u dit weer overdag dragen. ’s Nachts dient u het kunstgebit uit te doen. Let op: uw huidige kunstgebit mag alleen worden gedragen als het is aangepast door de implantoloog of uw tandprotheticus.

Maak een afspraak

Onze praktijk hecht veel waarde aan het behalen van een voorspelbaar behandelresultaat. Daarom verstrekken wij graag persoonlijke adviezen met betrekking tot de nazorg en wondverzorging na de plaatsing van implantaten in onze praktijk. Een goede nazorg op korte en lange termijn is namelijk essentieel voor het goed functioneren van het implantaat. Wilt u meer informatie over wat Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor u kan betekenen? Klik dan op de onderstaande knop om contact met ons op te nemen. Het is noodzakelijk dat u door uw tandarts wordt doorverwezen voor een intakeconsult.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001