Wat als de volwassen tanden niet zijn doorgekomen?

Een compleet volwassen gebit bestaat uit 28 tanden en kiezen, plus eventueel maximaal 4 verstandskiezen. Voordat onze volwassen tanden en kiezen worden aangelegd, hebben we eerst melktanden. De melktanden zijn er niet op gebouwd om langdurig mee te gaan. Ze zijn vatbaarder voor gaatjes en de wortels lossen langzaam op, waardoor ze los komen te staan. Uiteindelijk worden de melktanden vervangen door volwassen tanden. Echter kan het gebeuren dat één of meerdere tanden en/of kiezen niet aangelegd worden (agenesie). Wat kan de implantoloog in dat geval voor u betekenen?

Als het om één of twee tanden of kiezen gaat, geeft het vaak weinig problemen op het gebied van kauw en esthetiek. De ruimtes in de tandbogen nadat de melktanden verwijderd zijn kunnen vaak door middel van een beugelbehandeling gesloten worden. Wanneer er meerdere tanden en kiezen niet aangelegd zijn, kunnen er wel problemen ontstaan. Dan is het tijdig vervangen van de ontbrekende volwassen tanden en kiezen van belang om goed te kunnen eten en een normaal uiterlijk te hebben.

Oligodontie: zes of meer ontbrekende tanden en kiezen

Wanneer er zes of meer volwassen tanden en/of kiezen niet aangelegd zijn, spreken we van oligodontie. Oligodontie komt vaker voor dan men denkt. In Nederland wordt geschat dat er bij 14 van elke 10.000 mensen sprake is van oligodontie. Meestal wordt de oligodontie ontdekt tussen het 6e en 12e levensjaar bij het wisselen van het melkgebit. Omdat er veel tanden ontbreken is het bij deze groep patiënten wenselijk om door middel van tandheelkundige tandvervanging een groot deel van de ontbrekende tanden te vervangen.

Voorbeeld van oligodontie
Bij deze patiënt met oligodontie ontbreken er 8 volwassen tanden en kiezen in de bovenkaak. Te zien is dat de melktanden wel aanwezig zijn, deze zijn kleiner dan de volwassen tanden en kiezen.

Geslonken kaken

Omdat er veel tanden en kiezen ontbreken bij patiënten met oligodontie, is er vaak ook sprake van een onderontwikkeling van de boven- en onderkaak. Er is weinig kaakbot aanwezig waardoor soms de lippen naar binnenvallen en de kin relatief prominent aanwezig is. Om de tand- en kaakproblemen op een functioneel en esthetisch acceptabele manier op te lossen, is vaak een beugelbehandeling in combinatie met een kaakcorrectie, en het plaatsen van meerdere implantaten in de kaken nodig. Daarom vergt een goede behandeling veel expertise van de behandelaars, die zowel een tandheelkundige als chirurgische achtergrond moeten hebben.

Implantaten

Een voorspelbare en duurzame oplossing voor het ontbrekend van één of meerdere tanden is tandvervanging door middel van één of meerdere implantaten. Dit kan pas gebeuren als de kaken volgroeid zijn, afhankelijk van de positie in de kaak vanaf de 18e tot 20e levensjaar. Omdat er ook onderontwikkeling van het kaakbot is, is het vaak nodig om eerst het kaakbot op te bouwen voordat de implantaten geplaatst kunnen worden.

3D planning voor botopbouw en implantaten

Binnen de Expertise Kliniek van Implantologie Grave plannen we elke behandeling van oligodontie met 3D beeldvorming. Hierdoor kunnen we precies zien welke tanden en kiezen ontbreken, hoeveel en waar de implantaten geplaatst moeten worden, of er voldoende kaakbot aanwezig is op de plaatsen waar we de implantaten willen plaatsen en waar we eventueel een botopbouw moeten uitvoeren. Op deze manier wordt de gehele behandeling inzichtelijk gemaakt voor alle behandelaars en ook voor u. Als er extra bot bijgeplaatst moet worden, kan bot uit uw onderkaak geoogst worden of eventueel ook uit uw bekkenkam. Deze behandeling vindt meestal plaats in narcose in het ziekenhuis.

3D planning van 4 implantaten na een botopbouw
3D planning van 4 implantaten na een botopbouw.

Als het opgebouwde bot genezen is, wat meestal 4 tot 6 maanden duurt, maken we een exacte planning waar de implantaten geplaatst kunnen worden. We kiezen vaak ervoor om de implantaten met een 3D geprinte boormal te plaatsen omdat de implantaatplaatsing op deze manier heel voorspelbaar gaat en we de wonden in het tandvlees heel beperkt kunnen houden. Na deze 3D-gestuurde plaatsing van implantaten, heeft u meestal weinig pijn en zwelling.

Situatie na het implanteren
Situatie na het plaatsen van 4 implantaten in de bovenkaak.

Na een genezingsperiode van circa 3-5 maanden worden de implantaten gescand. Op deze 3D scans van uw gebit kunnen implantaatkronen en implantaatbruggen in de computer gepland worden. Deze worden in een passende kleur en vorm door het tandtechnische laboratorium gemaakt en gepast op 3D uitgeprinte modellen van uw tandbogen. Als de pasvorm op de modellen goed is, worden de implantaatkronen of implantaatbruggen in uw mond geplaatst op de implantaten.

Situatie na het implanteren
Situatie na het plaatsen van 2 bruggen afgesteund op de implantaten in de bovenkaak.

Na plaatsing van de implantaatkronen en/of implantaatbruggen is uw tandboog weer compleet en kunt u met veel plezier hiermee eten en lachen.

Weer met vertrouwen lachen
Patiënt kan weer met vertrouwen lachen!

Bespreek uw wensen

Mocht u één of meerdere niet doorgekomen tanden en/of kiezen willen vervangen, dan kunt u een intakeafspraak maken bij één van onze implantologen. Neem graag een verwijsbrief van uw tandarts mee met de relevante röntgenfoto’s. Vergeet niet uw recente medicijnlijst mee te nemen of van tevoren naar ons te sturen! We zullen met u kijken wat de behandelmogelijkheden en de bijhorende behandelkosten zijn.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001