Mega’Mind 2023

Op 10 maart vond de Nederlandse Mega'Mind 2023 National League Benelux plaats. Het was een uniek evenement voor experts op het gebied van implantologie om hun kennis te delen en te leren van de behandelingen en technieken van anderen. Voor dit evenement werden implantologen uit het Benelux uitgenodigd om een implantologiebehandeling of een nieuwe behandeltechniek op een goed gedocumenteerde en beargumenteerde manier te presenteren. De presentaties werden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waaronder klinische impact, communicatieve vaardigheden, presentatie kwaliteit en timemanagement. De jury hanteerde een hoge standaard bij het beoordelen van de presentaties, aangezien alleen de beste presentaties werden geselecteerd voor de volgende ronde.

Multidisciplinaire behandeling van oligodontie

Onze implantologen, dr. Jeroen Liebregts en dr. Tong Xi, hebben onlangs deelgenomen aan de Mega'Mind 2023, waar ze hun presentatie "3D backward planning in the management of oligodontia" hebben gepresenteerd. Tijdens hun presentatie hebben ze uitgebreid gesproken over de aandoening oligodontie. Oligodontie is een redelijk veel voorkomende erfelijke aandoening waarbij zes of meer blijvende tanden en kiezen niet zijn aangelegd. Mede hierdoor zijn de kaken ook vaak onderontwikkeld. Oligodontie kan leiden tot verschillende problemen, zoals problemen met spreken, eten en kauwen, evenals cosmetische en psychosociale problemen.

Voorpagina van onze Powerpoint presentatie

Het behandelen van een patiënt met oligodontie kan bestaan uit chirurgische kaakcorrectie, orthodontie en het plaatsen van implantaten. Hiermee kan men de ontbrekende tanden vervangen, de kauwfunctie verbeteren en de esthetiek van de tanden en het gelaat optimaliseren. Onze praktijk behandelt meerdere patiënten met deze complexe problematiek.

Tijdens Mega’Mind 2023 hebben Jeroen en Tong uitgelegd hoe een goede samenwerking tussen kaakchirurgen, orthodontisten, implantologen en tandartsen van essentieel belang is om dergelijke complexe behandelingen op een voorspelbare manier uit te voeren en de best mogelijke resultaten te behalen voor de patiënt.

Technische innovaties

In hun presentatie hebben ze ook de voordelen en de potentie van routinematig gebruik van digitale technologie, 3D virtuele behandelplanning en 3D geprinte boormallen benadrukt in de dagelijkse praktijk toegelicht. Door het gebruik van deze innovatieve technologieën kunnen de implantaten op de meest nauwkeurige en voorspelbare manier worden geplaatst, wat de noodzaak tot een grote botopbouw verkleint, de kans op complicaties vermindert en de patiënt een snel herstel en mooie esthetische resultaten biedt.

3D planning in implantologie

De jury vond dat Jeroen en Tong de complexe behandeling van een patiënt met oligodontie een zeer uitgebreide en overzichtelijk hebben weergegeven, waarbij elke stap binnen het behandelplan goed wetenschappelijk onderbouwd en besproken is. Wat uniek is is dat de gehele behandeling 3D gepland is zodat de zeer complexe behandeling op een voorspelbare manier kon worden uitgevoerd. Verder ziet de jury de klinische impact en van deze wijze van plannen en multidisciplinair samenwerken als absolute toegevoegde waarde en een “best practice”. Daarom heeft de jury besloten om Jeroen en Tong uit te roepen tot de winnaars van Mega’Mind 2023 Benelux.

Jeroen Liebregts tijdens de Mega’Mind 2023 bijeenkomst

We zijn er trots op dat onze implantologen, dr. Jeroen Liebregts en dr. Tong Xi, hun expertise hebben gedeeld tijdens Mega'Mind 2023 en hebben laten zien hoe belangrijk een multidisciplinaire aanpak en digitale technologie zijn voor het behalen van succesvolle behandelresultaten.

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001