Implantaatplaatsing met hoge precisie

Op het moment dat uw bestaande kronen en/of brug verloren gaat, kunnen de wortels die als basis in de kaakboog staan vaak dusdanig verzwakt zijn dat deze niet meer bruikbaar zijn voor een nieuwe constructie. Onze implantologen in het Expertise Centrum voor Implantologie Grave zien veel patiënten die om deze reden door collega-tandartsen naar ons verwezen zijn om een implantaatbrug op meerdere implantaten te maken.

Om een behandeling met een implantaatbrug of meerdere kronen op een meerdere implantaten op een voorspelbare manier uit te voeren, wordt er in onze praktijk standaard gebruik gemaakt van de moderne techniek; 3D digitale planning van implantaten. Deze werkwijze zorgt ervoor dat de implantaten met hoge precisie op de gewenste plaats, onder de juiste hoek en op de correcte diepte in het kaakbot geplaatst worden. Op deze manier kunnen we goed van tevoren inschatten of er een aanvullende botopbouw of sinuslift nodig is en hoe lang de helingsperiode van het implantaat moet zijn voordat de kronen of brug erop geplaatst kunnen worden om een zo groot mogelijke succesfactor te waarborgen. Het maken van een 3D digitale implantaatplanning maakt dat de behandeling preciezer en verkleint de risico’s op complicaties. Daarnaast biedt het een mogelijkheid om het behandeltraject op een voor u inzichtelijke manier aan u uit te leggen en te laten zien.

Voorbeeld van een 3D implantaatplanning voor 4 implantaten in de bovenkaak en het ontwerp van de boormal

3D geleide implantaatplaatsing

Na het maken van de definitieve 3D digitale implantaatplanning, gebruiken onze implantologen de techniek “3D geleide implantaatplaatsing” om de implantaten nauwkeurig op de geplande plaatsen te positioneren. Op basis van de digitale planning, wordt er een op tanden afgesteunde boormal in gespecialiseerde computersoftware ontworpen, waarna deze boormal met de 3D printer wordt gemaakt. De boormal ziet uit als een halfdoorzichtig kunststof plaatje met enkele uitsparingen erin. De uitsparingen zorgen ervoor dat de implantaten tijdens de behandeling op de juiste plaatsen en onder de perfecte hoek in de kaak geplaatst kunnen worden.

Het ontwerp van de 3D boormal in relatie tot de implantaten

Hoe verloopt een behandeling met 3D geleide implantaatplaatsing?

Een implantaatbehandeling met 3D geleide plaatsing verloopt sneller en is voor u minder belastend in vergelijking met een conventionele plaatsing van de implantaten. Eerst wordt er zoals bij uw tandarts uw tandvlees plaatselijk verdoofd. Daarna plaatst de implantoloog de 3D geprinte boormal op uw tanden en kiezen zodat deze tijdens de behandeling stabiel blijft.

Het plaatsen van de boormal op de tanden en kiezen

Vervolgens maakt de implantoloog op de plaatsen waar de uitsparingen zijn enkele kleine openingen in het tandvlees. Door de uitsparingen in de boormal, maakt de implantoloog enkele boorgaatjes in uw kaakbot, waarna de implantaten op geleide van de boormal op de geplande plaatsen in het kaakbot geplaatst worden.

Het plaatsen van het eerste implantaat op geleide van de boormaal

Status na het plaatsen van alle 4 implantaten via de boormal

Als laatste neemt de implantoloog de boormal uit de mond en worden de implantaten voorzien van afdekschroeven. Doordat de openingen door het tandvlees dusdanig klein zijn, is het hechten van uw tandvlees meestal niet nodig.

Snelle behandeling en minimale wondjes

Aangezien de implantaatplaatsing op geleide van de 3D geprinte boormal plaats vindt en omdat de openingen door het tandvlees minimaal zijn, verloopt de implantaatplaatsing sneller dan wanneer er zonder een boormal wordt gewerkt. De mogelijke menselijke inschattings-imperfecties van de implantoloog wordt met deze werkwijze zo goed als geëlimineerd. De snelle behandeling in combinatie met de minimale wondjes zorgen ervoor dat patiënten minder nabezwaren ervaren na de behandeling. Er hoeven ook geen hechtingen verwijderd te worden na de behandeling. Klinische onderzoeken tonen aan dat de precisie van implantaatplaatsing door gebruik te maken van 3D geprinte boormal significant hoger is in vergelijking met de conventionele manier, vooral in gevallen waarbij er meerdere implantaten in de kaak geplaatst moeten worden. Kortom, onze implantologen gebruiken de moderne en klinisch bewezen betere methodes van 3D digitale implantaatplanning en 3D geleide implantaatplaatsing om uw implantaatbehandeling snel, veilig en voorspelbaar te maken.

Maak een afspraak

Wilt u nog meer informatie over de 3D digitale implantaatplanning en 3D geleide implantaatplaatsing, of uw eigen implantologische behandelwens, vraag uw tandarts om een verwijzing. Met de verwijsbrief maken we graag een afspraak voor een intakegesprek om uw wensen, de mogelijkheden en de behandelkosten te verkennen.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001

 • All-on-6: zes implantaten

  22 februari 2024 30 november -0001