Een ongeluk zit in een klein hoekje

Als het om een kleine hoek of deel van de voortand gaat, kan de voortand vaak eenvoudig gerepareerd worden door middel van een nieuwe vulling of een facing. Als de voortand bijna in zijn geheel is afgebroken of als de wortel ook deels is beschadigd, is het verlies van de voortand vaak onvermijdelijk.

Ongelukje? Trek de afgebroken tand niet te snel!

Botverlies door verwijdering tand

In geval van een fors afgebroken voortand wordt de voortand doorgaans eerst verwijderd. Om het gat in de tandboog op te vullen wordt er een tijdelijk kunstharsplaatje of plakbrug gemaakt. Er wordt 8 tot 10 weken gewacht op de genezing van het tandvlees en het onderliggende kaakbot. Vervolgens stelt men een behandelplan op om de voortand te vervangen door een implantaat.

Zo logisch klinkt deze veel gebruikte behandelmethode. In de werkelijkheid, omdat er veel bot verloren gaat tijdens het herstel in de eerste 3 maanden na verwijdering van de voortand, is er na 3 maanden vaak te weinig bot over om een implantaat te kunnen plaatsen. Door het botverlies, trekt het overliggende tandvlees zich terug. Hierdoor moet er vaak een botopbouw en/of tandvleestransplantatie nodig om een implantaatplaatsing uiteindelijk mogelijk te maken. Deze werkwijze kost niet alleen meer tijd, u moet ook vaker een ingreep ondergaan en de kosten voor de tandvervanging kunnen behoorlijk oplopen.

Directe implantaatplaatsing

Om de behandelduur, kosten en het eindresultaat te verbeteren, gebruiken we sinds 5 jaar de techniek van directe implantaatplaatsing (immediate plaatsing van een implantaat) om een afgebroken of ontstoken voortand te vervangen. De kern van deze techniek is om de voortand pas te verwijderen op het moment dat het implantaat geplaatst wordt. Door het implantaat direct na verwijdering van de voortand te plaatsen, vindt er veel minder verlies van tandvlees en bot plaats. Het omliggende tandvlees en bot worden door het implantaat in stand gehouden tijdens het herstelproces, dat doorgaans 4 tot 6 maanden duurt. Hierdoor hoeft er geen extra botopbouw of tandvleestransplantatie plaats te vinden, en trekt uw tandvlees rondom de verwijderde voortand ook niet terug. Zo bereikt u het maximale resultaat met slechts één ingreep.

Onderzoeken laten zien dat circa 98% van de direct geplaatste implantaten zich goed vastgroeit in het kaakbot. Wel is het belangrijk om dagelijks goed te poetsen rondom het implantaat en dat u niet rookt. Op deze manier blijft het tandvlees gezond rondom het implantaat en kan het implantaat zich snel ingroeien in het bot.

Maak een afspraak

Laat uw ontstoken of afgebroken voortand niet verwijderen voordat u bij ons geweest bent! Klik op onderstaande knop en vul het afsprakenformulier in of raadpleeg de contactgegevens.

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001