Wanneer wordt een implantaat geplaatst na het trekken van een kies?

Het optimale moment is afhankelijk van twee situaties. Als één van uw tanden ontstoken is of afgebroken is, kan het zijn dat deze tand niet meer te behouden is. In dit geval zal uw tandarts met u verschillende opties van tandvervanging bespreken. Het vervangen van een tand door middel van een tandwortelimplantaat behoort inmiddels tot de standaardbehandeling.

Een implantaat geeft als voordeel dat dit natuurlijk aanvoelt, zware belasting kan verdragen en een implantaatkroon esthetisch fraai oogt. Daarnaast wordt uw kaakbot na het plaatsen van het implanmtaat weer functioneel belast en zal het kaakbot minder slinken. Daarom worden er per jaar veel patienten door verschillende tandartsen en ziekenhuis naar onze praktijk verwezen voor een implantaatbehandeling. Een belangrijke vraag in dit soort gevallen is: wanneer is het optimale moment om het implantaat te plaatsen?

Om deze vraag te beantwoorden, dienen we twee situaties te onderscheiden:

Tandvervanging in de esthetische zone

Er is sprake van tandvervanging in de esthetische zone als een van uw zichtbare voortanden en hoektanden verloren is. Omdat het esthetisch onwenselijk is om zonder een voortand rond te lopen, willen we in een dergelijke situatie het implantaat zo snel mogelijk plaatsen en zo nodig een noodkroon op het implantaat te vervaardigen.

Dit heet directe tandvervanging door een implantaat, oftewel immediate plaatsing van een implantaat. Hierbij wordt in één behandelsessie eerst uw tand voorzichtig verwijderd, het implantaat geplaatst en als uw beet en bot het toelaten, direct een noodkroon op het implantaat gemaakt. U loopt onze praktijk binnen met een zeer zwakke voortand. Een uur later, loopt u de praktijk uit met een implantaat met een noodkroon erop. Op deze manier het implantaat rustig in de kaak inhelen terwijl u weer representatief eruit ziet.

Directe tandvervanging

Directe tandvervanging is een wetenschappelijk bewezen duurzame behandeling die op lange termijn gunstige resultaten laat zien. Wel is deze techniek operateurgevoelig en dient u door een implantoloog met kennis en ervaring te worden behandeld. Wat kosten betreffen, is deze techniek vaak goedkoper dan de conventionele implantaatplaatsing in de esthetische zone. Met de conventionele techniek, omdat het implantaat enkele maanden het trekken van de tand geplaatst wordt, dient er vrijwel altijd een botopbouw plaatsen te vinden, om het kaakbot wat in de tussentijd verloren is gegaan weer op te vullen. Als er te weinig kaakbot aanwezig is, heeft een implantaat immers te weinig kauwkracht. Directe implantaatplaatsing doorgaans maakt het uitvoeren van een botopbouw met uw eigen bot overbodig.

Het vervangen van een of meerdere kiezen

Als u een of meerdere kiezen heeft die vervangen dienen te worden, is het verstandig om eerst de kiezen voorzichtig te laten verwijderen door u tandarts of een van onze implantologen. Bij het verwijderen van de kies, dient de eventuele ontsteking rondom de wortel ook volledig verwijderd te worden, om een goede botgenezing te bevorderen. Ook dient men aandacht te geven aan het tandvlees zodat er bij implantaatplaatsing voldoende tandvlees van goede kwaliteit aanwezig is. Het tandvlees geeft immers bescherming aan een geplaatste implantaat.

De meeste voorspelbare techniek om de kies te vervangen is om het implantaat 3 tot 9 maanden na het verwijderen van de kies in de kaak te plaatsen. Na 3 maanden heeft het kaakbot en tandvlees de tijd gehad om zich te herstellen, terwijl er nog voldoende botvolume over is. Naar mate men langer wacht tot implantaatplaatsing, verdwijnt er des te meer kaakbot, omdat het bot niet meer functioneel belast is. Als u te lang na het trekken van een kies een implantaat laat plaatsen, kan het zijn dat er te weinig kaakbot aanwezig is, waardoor er bij de implantaatplaatsing ook een lokale botopbouw moet plaats vinden. Door het implantaat tussen 3 en 9 maanden na het trekken van uw kies te plaatsen, kan een botopbouw vaak voorkomen worden. Dit betekent voor u minder ongemak na de behandeling, een minder lange herstelperiode en minder kosten.

Wat is het optimale moment voor het plaatsen van een implantaat?

Kortom, we kunnen u adviseren om een slechte tand in de esthetische zone zo snel mogelijk te vervangen. Het implantaat kan best in dezelfde zitting als het verwijderen van de tand worden geplaatst. Zo nodig kunnen we een noodkroon op het implantaat plaatsen. Als u een kies wil laten vervangen door een implantaat, is het beste om het implantaat 3 tot 9 maanden na het verwijderen van de kies te plaatsen.

Maak een afspraak

Vraag uw tandarts dus tijdig voor een verwijzing naar ons Expertise Centrum voor Implantologie Grave. Onze implantologen staan u graag te woord. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001