Een geavanceerde oplossing voor complexe tandvervanging

Als Expertise Kliniek voor Implantologie Grave streven we ernaar om onze patiënten te voorzien van voorspelbare en duurzame oplossingen bij tandverlies. Met de introductie van de all-on-6 en all-on-8 behandelingen bieden we twee innovatieve benaderingen binnen de implantologie, speciaal ontworpen voor situaties waarin tandverlies van meerdere tanden of de noodzaak voor vervanging van de gehele tandboog in de bovenkaak speelt.

In dit artikel

In dit artikel lichten we de all-on-6 en all-on-8 behandelingen uit. Klik op één van de onderstaande vragen om direct meer te lezen:

Wanneer een all-on behandeling?

Wanneer u te maken krijgt met aanzienlijk tandverlies of wanneer het behoud van meerdere tanden en kiezen in de bovenkaak niet meer mogelijk is, kunt u een volledige vervanging van de tandboog overwegen, vooral als u veel waarde hecht aan zowel de esthetiek als de functionaliteit van uw gebit.

In dergelijke gevallen bieden de all-on-4, all-on-6 en all-on-8 behandelconcepten uitkomst. Door het plaatsen van meerdere implantaten op strategische posities in de tandboog, creëren we een basis voor vaste implantaatbruggen. Deze vaste implantaatgedragen bruggen bieden een comfortabele, stabiele en esthetisch aantrekkelijke oplossing die een aanzienlijke verbetering vormt ten opzichte van conventionele klikgebitten. De kauwkracht die u heeft met een vaste voorziening is aanzienlijk beter dan met een kunstgebit. Hierdoor kunt u wel blijven genieten van bijvoorbeeld een biefstukje, zonder u zorgen te hoeven maken u wel voldoende kunt kauwen. Een vaste voorziening blijft ook altijd in de mond zitten. U hoeft deze dus niet ’s nachts uit te doen.

Afhankelijk van het aantal te plaatsen implantaten, spreken we hierbij van all-on-4 (vier implantaten), all-on-6 (zes implantaten) en all-on-8 (acht implantaten) behandelconcepten. De keuze voor het aantal implantaten hangt af van uw specifieke situatie en behoeften:

 • Hoeveel implantaten zijn er nodig voor uw situatie?
 • Wat zijn de implicaties van deze keuze?

Graag zouden we de voor- en nadelen van de verschillen de opties willen bespreken.

De basisprincipes van implantologie

Een implantaat is een kunstmatige tandwortel en wordt onder het tandvlees in het kaakbot ingebracht om een natuurlijke tandwortel te vervangen. Dit proces wordt met name toegepast bij het verlies van een tand of kies. Na het plaatsen van een implantaat en de daaropvolgende periode van botgenezing, kan er een kroon op het implantaat worden geplaatst. Deze implantaatkroon is de vervanging voor de verloren tand of kies. Over het algemeen geldt de vuistregel dat voor elke verloren tand of kies een apart implantaat nodig is.

Het vervangen van meerdere verloren tanden en kiezen

Bij het (dreigende) verlies van meerdere tanden en kiezen is de situatie complexer. Om meerdere tanden en kiezen te vervangen, zijn doorgaans meerdere implantaten vereist. Bij vervanging van de gehele tandboog is het mogelijk om het volledige gebit te herstellen met een relatief kleiner aantal implantaten. Dit is haalbaar mits de implantaten op strategische posities en optimaal worden geplaatst. Dergelijke geavanceerde behandelconcepten, all-on-4, all-on-6 of all-on-8, stellen ons in staat om met een beperkt aantal implantaten een volledige tandboog effectief en voorspelbaar te herstellen.

All-on-8 behandeling

Bij het all-on-8 behandelconcept worden er in totaal acht implantaten geplaatst op de posities van de centrale incisief (voortand), cuspidaat (hoektand), premolaar (kleine kies) en molaar (grote kies) geplaatst, oftewel posities 1-3-4-6 of 1-3-5-6, wat zorgt voor een evenwichtige verdeling van de belasting. Deze methode is bijzonder geschikt voor patiënten die een duurzame en stabiele oplossing wensen aangezien het gebruik van acht implantaten een optimale verdeling van de kauwkrachten biedt.

Voordelen van een all-on-8 behandeling

De voordelen van all-on-8 zijn:

 • Er wordt met 3 tot 4 kleinere brugsegmenten gewerkt. Schade aan één segment betekent niet het verlies van de gehele constructie. De reparaties en onderhoud zijn makkelijker uit te voeren.
 • Er is de mogelijkheid om met volledig monolithische bruggen te werken, dat betekent zonder een metalen onderstructuur. Op deze manier komen de kleur en translucentie (lichtdoorlatendheid, een belangrijk aspect voor een natuurlijk ogende tand) van de brug nagenoeg overeen met natuurlijke tanden en kiezen.
 • Deze behandeling is bekend om zijn betrouwbare resultaten. Het verlies van een implantaat kan makkelijk worden ondervangen door een nieuwe brugsegment te vervaardigen. De kans op implantaatverlies is ook minder omdat de implantaten niet zwaar belast worden vanwege de evenwichtige verdeling in de tandboog.

Nadelen van een all-on-8 behandeling

De nadelen van all-on-8 zijn:

 • De behandelkosten zijn hoog aangezien er acht implantaten geplaatst moeten worden.
 • Deze optie is alleen mogelijk als de anatomische situatie het plaatsen van implantaten op alle gewenste locaties toelaat. Een zorgvuldige behandelplanning met 3D scan en geleide implantaatplaatsing met 3D geprinte boormal zijn nodig om een voorspelbaar resultaat te garanderen.

All-on-6 behandeling

Wanneer er voorin de kaak onvoldoende botbreedte en/of te weinig tandvlees aanwezig is, kan een uitgebreide botopbouw en tandvleestransplantatie nodig zijn om acht implantaten op de gewenste posities in de tandboog te plaatsen. Om de behandelduur te verkorten en de complexiteit en invasiviteit van chirurgie te beperken, is het all-on-6 concept een goed alternatief. Bij het all-on-6 concept worden er zes implantaten in de kaak geplaatst op de posities van de incisief, cuspidaat, premolaar of molaar (1-3-5 of 2-4-6) om twee tot drie brugsegmenten te ondersteunen. Het all-on-6 concept is een kosteneffectieve oplossing die veel comfort en stabiliteit biedt, vooral in gevallen waar acht implantaten niet mogelijk zijn.

Voordelen van een all-on-6 behandeling

De voordelen van all-on-6 zijn:

 • Ook in dit geval wordt er met 2 tot 3 brugsegmenten gewerkt. Er is daarom sprake van een modulaire oplossing. Dit betekent dat schade aan één segment vrij makkelijk opgelost kan worden door het beschadigde brugdeel te repareren of vervangen.
 • Het is mogelijk om volledig monolithische te werken. De brug heeft door het onderbreken van een metalenonderstructuur een natuurlijke kleur en translucentie.
 • Onderzoeken laten zien dat de lange termijn van all-on-6 goed zijn. Er is een hoge 10-jaarseoverleving, oftewel na 10 jaar functioneert nog meer dan 92% van de geplaatste bruggen.
 • Kosten technisch gezien is een all-on-6 oplossing gunstiger dan een all-on-8 oplossing.

Nadelen van een all-on-6 behandeling

De nadelen van all-on-6 zijn:

 • Als het achterste implantaat verloren gaat, is chirurgie nodig om de situatie op te lossen. Hierbij dient er een of twee nieuwe brugsegmenten gemaakt worden.
 • Een zorgvuldig behandelplanning met behulp van 3D scan en geleide implantaatplaatsing is nodig om de implantaten nauwkeurig te kunnen plaatsen. Ervaring en vaardigheid van de behandelaar speelt hierin een belangrijke rol.

All-on-4 behandeling

Het all-on-4 concept is gericht op het efficiënt vervangen van een tandboog met slechts vier implantaten. Deze optie is vooral aantrekkelijk als er achter in de kaak weinig bot aanwezig is waardoor implantaatplaatsing bemoeilijkt wordt. De implantaten worden op de positie van de laterale incisief of cuspidaat en premolaar geplaatst (2-5 of 3-5). Soms worden de achterste implantaten schuin geplaatst zodat er geen sinuslift uitgevoerd hoeft te worden. Dit vermindert de complexiteit van de chirurgie en verkort de herstelperiode.

Voordelen van een all-on-4 behandeling

De voordelen van all-on-4 zijn:

 • Relatief eenvoudige en minder kostbare oplossing voor tandboogvervanging.
 • Een sinuslift is doorgaans niet nodig bij de implantaatplaatsing, waardoor de implantaten zich sneller kunnen vastgroeien in de kaak.

Nadelen van een all-on-4 behandeling

De nadelen van all-on-4 zijn:

 • Er wordt één lange brug op de implantaten geplaatst. Als er schade aan de brug optreedt, dient de gehele brug verwijderd te worden en repareerd worden, en soms dient de gehele brug vervangen te worden bij schade. Dit kan ongemak en hogere reparatiekosten met zich meebrengen.
 • Er kunnen maximaal 10 tanden en kiezen worden opgenomen in de brug. Het is niet mogelijk om grote kiezen aachter de achterste implantaten te plaatsen in verband met de ongunstige krachtverdeling.
 • Het is niet mogelijk om volledig monolitisch te werken. Vaak is een metalen onderstructuur nodig om extra stevigheid aan de brugconstructie te geven. Dit kan de esthetiek van de brug iets nadeliger beinvloeden.
 • Als één implantaat verloren gaat, kan de hele voorziening in gevaar komen. Dit maakt het oplossen van problemen complexer.
 • Als u knarst of klemt, is een all-on-4 niet aan te raden vanwege de ongunstige krachtverdeling over het beperkt aantal implantaten.

Samenvatting

All-on-8

Deze methode is gericht op patiënten die maximale ondersteuning, stabiliteit en esthetiek vereisen. Het gebruik van acht implantaten zorgt voor een optimale verdeling van de belasting over de gehele tandboog en een voorspelbaar en duurzaam behandelresultaat.

All-on-6

Deze oplossing is ideaal voor situaties waarin de kaak een stabiele basis biedt voor zes implantaten. All-on-6 is een kosteneffectieve oplossing die goed functioneert in nagenoeg alle gevallen. Het werken met brugsegmenten maakt toekomstige reparaties mogelijk.

All-on-4

Deze behandeling is een efficiënte oplossing voor patiënten die een volledige gebitsvervanging nodig hebben waarbij het kaakvolume of andere factoren het plaatsen van meer implantaten niet toelaten.

all-on-8: acht implantaten

Bij het kiezen van de juiste behandelstrategie is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de huidige situatie van uw gebit maar ook met de lange termijn vooruitzichten. Elke behandeloptie heeft zijn voordelen en kan worden aangepast aan uw specifieke omstandigheden en behoeften.

Neem contact op

In onze kliniek helpen we u bij het maken van de juiste keuze. Neem contact op met Expertise Kliniek voor Implantologie Grave voor meer informatie of een persoonlijk consult. Samen werken we aan een duurzame oplossing voor uw gebit. Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001