De wonderen van een klikgebit

Een klikgebit is een kunstgebit dat wordt vastgeklikt op meerdere implantaten. De implantaten zijn verankerd in het kaakbot en geven houvast aan het klikgebit. Op deze manier wiebelt een klikgebit niet tijdens het eten en praten. Het gebruik van kleefpasta om een loszittende kunstgebit enigszins houvast te geven behoort tot de verleden tijd.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het kauwvermogen van een klikgebit twee tot drie keer zo veel is als een kunstgebit. Met een volledig functionerend gebit kunt u meer genieten van eten en zorgt dat u tot op hogere leeftijd actief kunt blijven.

Hoeveel implantaten zijn er nodig voor een klikgebit?

Een veelgestelde vraag in de dagelijkse praktijk is hoeveel implantaten er nodig zijn voor een klikgebit. Als er te weinig implantaten geplaatst worden, heeft een klikgebit onvoldoende houvast en kan et toch kantelen bij het afbijten en kauwen. Als er te veel implantaten geplaatst worden, is het voor u lastig om alle implantaten dagelijks te reinigen en is er een vergrote kans op het ontstaan van tandvleesontsteking rondom de implantaten.

Om te bepalen hoeveel implantaten voor u geschikt zijn, is het opstellen van een weloverwogen behandelplan erg belangrijk. Onze implantologen bepalen op basis van diverse criteria hoeveel implantaten er nodig zijn om een klikgebit bij u mogelijk te maken, waaronder:

 • Kaakhoogte
 • Kaakbreedte
 • Botkwaliteit
 • Dikte van het tandvlees
 • Te verwachten kauwkracht

Hoeveel implantaten heb ik nodig voor een klikgebit?

Klikgebit in de onderkaak

Een kunstgebit zit doorgaans erg los in de onderkaak omdat er weinig contactoppervlak tussen het kunstgebit en onderkaak aanwezig is. Daarnaast bewegen de tong en de wangspieren actief mee tijdens het kauwen en slikken waardoor het kunstgebit snel omhoog wordt geduwd. Daarom is een klikgebit in de onderkaak vaak de aangewezen behandeling in geval van een geslonken onderkaak.

Doorgaans worden er 2 implantaten op de plaats van de hoektanden geplaatst in de onderkaak om houvast te geven voor een klikgebit. Tussen beide implantaten wordt er een stegconstructie gemaakt waarop het kunstgebit geklikt kan worden. Dit is de meest toegankelijk en uitgevoerde behandeling bij mensen met een geslonken onderkaak.

Twee implantaten in de onderkaak zijn ook eenvoudig om dagelijks te reinigen en is een wetenschappelijk bewezen behandeling die op lange termijn (> 15 jaar) goed kan blijven functioneren. Het plaatsen van de implantaten is ook een vrij eenvoudig behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. Binnen 20 minuten zijn de implantaten geplaatst waarna men doorgaans weinig pijn en zwelling ervaart.

Hoeveel implantaten heb ik nodig voor een klikgebit in de onderkaak?
Voorbeeld van een stegconstructie

Klikgebit in de bovenkaak

Een klikgebit in de bovenkaak is minder vaak nodig in vergelijking met de onderkaak. In de bovenkaak verkrijgt een kunstgebit veel houvast door de zuigwerking op het verhemelte. Daarnaast is het contactoppervlak in de bovenkaak tussen de kaak en het kunstgebit bijna twee keer zo veel in vergelijking met de onderkaak. Alleen in geval van een ernstig geslonken bovenkaak, de aanwezigheid van een zeer vlakke verhemelte of bij mensen met extreme kokhalsneiging, is een klikgebit een aangewezen behandeling in de bovenkaak.

Omdat het kaakbot zachter is in de bovenkaak, dient men minimaal 4 implantaten in de bovenkaak te plaatsen. Soms worden er zelfs 6 implantaten in de bovenkaak geplaatst. Omdat de neusbijholtes vlak boven de bovenkaak zitten is het uitvoeren van een sinuslift vaak nodig om implantaten in de bovenkaak te plaatsen. Daarnaast omdat de bovenkaak sneller slinkt dan de onderkaak waardoor de kaakwal snel te smal wordt, is soms een botopbouw ook nodig voordat de implantoloog de implantaten kan plaatsen.

Kortom, het plaatsen van implantaten in de bovenkaak is een technisch iets lastigere behandeling in vergelijking met de onderkaak. Soms dient u eerst in het ziekenhuis een botopbouw ondergaan voordat er 4 tot 6 implantaten in de bovenkaak geplaatst kan worden.

Voorbeeld van een sinuslift
Voorbeeld van een sinuslift

Maak een afspraak

In het algemeen kunnen we concluderen dat er doorgaans 2 implantaten in de onderkaak en 4 tot 6 implantaten in de bovenkaak nodig zijn voor een klikgebit. Maak een afspraak voor een eerste consult bij één van onze implantologen voor een gepersonaliseerde behandeling. Klik op de onderstaande knop!

Maak een afspraak

Over implantologie

 • Klikgebit of kunstgebit?

  16 mei 2024 30 november -0001

 • Advies voor nazorg na een implantaatbehandeling

  21 maart 2024 30 november -0001

 • Implantaten na tandletsel

  15 maart 2024 30 november -0001

 • All-on-6 of all-on-8

  29 februari 2024 30 november -0001